Best Practice Thonauer: a siker kulcsa a magas technikai színvonal

Thonauer: a siker kulcsa a magas technikai színvonal

2016.10.19 10:07

Thonauer: a siker kulcsa a magas technikai színvonal

Cégünk, az osztrák/svájci tulajdonú, budakeszi telephelyű Thonauer Kft. több mint 25 éve tevékenykedik a hazai autóipari elektronika és az elektronikai ipar területén. A különböző ragasztók, tömítőanyagok kiadagolása és felhordása alapvető kompetenciánkká vált az elmúlt 10 év során.

Hirdetés

Sikerünk kulcsa a magas technikai szintet képviselő beszállítókkal való közös munka. A németországi gépgyártás-kultúra, a több évtizedes tapasztalatok teszik lehetővé a sokszor komoly műszaki kihívást jelentő feladatok megoldását. Berendezéseinkkel kizárólag ellenőrzött körülmények között feldolgozható anyagokat juttatunk ki az alkatrészekre, a technológiával elérhető legnagyobb pontossággal.

A pontosan meghatározott technológiai feladat az, hogy egy adott kiszerelésben levő, kétkomponenses, folyékony anyagrendszert ellenőrzött körülmények között kijutassunk a felhasználó által alkalmazott felületre. Ezek az anyagok lehetnek elektromosan szigetelő és mechanikusan rögzítő gyanták, tömítőhabok vagy hővezető paszták.

Nagy pontosságú és nagy sorozatok gyártására alkalmas partnerünk a Rampf Production GmbH, aki a mérés és adagolás terén is Németországban fejlesztő és gyártó cég. A berendezések által vizsgált folyamatokat tekintve a feldolgozandó anyagok kiszerelése különböző lehet, nagy kiszerelése esetén szükséges az IBC tartályból vagy a hordókból való átszivattyúzás. Az átszivattyúzás során a két komponenst külön-külön nyomástartályba kell átfejteni. A nyomástartályban megoldott az anyag temperálása és kevergetése is. A temperálásra azért van szükség, hogy az anyag feldolgozhatósága egyenletes és gyors legyen. A kevergetés ahhoz szükséges (többnyire az „A” komponens esetén), hogy az anyagrendszer fontos töltőrészei is egyenletesen jussanak ki az adagolás során. Tömítőhabok esetén az anyagot már a nyomástartályban, ellenőrzötten levegővel töltjük fel, ami a kiadagolást követően felgyorsítja a habosodást. A nyomástartályból a temperálható csövezésen keresztül szabályozható fordulatszámú szivattyúk juttatják el a komponenseket a keverő és adagoló fejhez. A szervóhajtású keverőfejben találkoznak a már megfelelő arányban kiadagolt anyagmennyiségek. A fej töltéséről kerámiatárcsás, nagy pontosságú egység gondoskodik, a megfelelő keveredés pedig egy speciálisan kialakított keverőberendezésnek köszönhető. Ugyanebbe a fejbe kerül bevezetésre egy esetleges további komponens vagy az anyagrendszer tisztítófolyadéka is. A feldolgozott anyagok függvényében, rendszeresen szükségessé válik a fej átmosása, amit a berendezés egy zárt tartályban végez el, a tisztító folyadékot a teljes elhasználódásig szűrjük és újrafelhasználjuk. Az adagolás folyamatosan, cseppmentes zárással történik, a tűkalibrálás automatikus folyamat és a kiadagolt mennyiséget a rendszerbe integrált mérleggel lehet mintavételezéssel visszaellenőrizni. A berendezésekre jellemző a könnyű és egyszerű vezérlés és programozás, a felhasználó barát és alacsony igényű karbantartás.

A Rampf öntőgépekkel legjobban a kétkomponenses öntőgyanták, tömítőhabok és a hővezetőpaszták dolgozhatók fel. Az öntőgyanták általában PUR, SIL vagy Epoxy alapú anyagok és arra szolgálnak, hogy házba szerelt elektronikai komponenseket öntsünk ki elektromos, környezeti és mechanikus védelem céljából.

Ezeknél az öntési feladatoknál fontos ügyelni arra, hogy az öntőanyag teljes egészében buborékmentes legyen, illetve, hogy az öntési feladat során az anyag ki tudjon levegőzni. Ehhez lehet segítség a vákuumkamrás egység, amivel az anyagot és a kész darabot is teljesen ki lehet szivattyúzni. Természetesen a Rampf az öntőanyagok fejlesztője is, ezért széles spektrumú anyagválasztékot tart fent.

A tömítőhabok PUR vagy ritkább esetben SIL alapúak lehetnek és elsősorban környezetvédelmi tömítést biztosítanak. Főbb alkalmazások a lámpaarmatúrák vagy villamos kapcsolószekrények tömítése.

A tömítőhabok adagolásánál a berendezésben külön egység figyeli és adagolja a töltési levegőt, hogy a térhálósodás során a megfelelő magasságú és sűrűségű tömítés álljon elő. A tömítőanyagnak kétféle változata is használható, az úgynevezett „folyékony technológia”, amikor a tömítést horonyba adagoljuk és a „thixotróp technológia” azokra a feladatokra, amikor a lapos felületre vagy 3D-s felületre kell adagolni. A folyékony technológiával kiadagolt tömítés jellemzője, hogy 3 mm-es tűrésen belüli eredményt hoz létre és akár 1mm alatti tömítéskeresztmetszet is létrehozható, a thixotróp anyagok 1:1 magasság/szélesség-arány kialakítására is alkalmasak. A tömítőhabok fejlesztése a Rampfnál nagy múltra visszatekintő üzletág, tehát a megfelelő anyag kiválasztásában is tudunk segíteni.

Egyre jobban elterjedtek a hővezető anyagok adagolására vonatkozó feladatok; a Rampf erre is fejlesztett megfelelő megoldást. Ezeknél az alkalmazásoknál a hővezető anyagok abrazív tulajdonságára kell felkészülni. Úgy kell kialakítani az adagolórendszert, hogy hővezető anyagokban található koptató szemcsék ne befolyásolhassák a berendezés pontosságát illetve élettartamát.

A fent felsorolt feladatokat elvégezhetjük úgy is, hogy egy adagoló berendezést helyezünk üzembe, de a mozgásokat automatizálhatjuk robotos berendezésekkel is. Számos kisebb és nagyobb berendezés is elérhető, ahol a cél a hatékony munkavégzés, a nagy darabszám legyártása. Ezek a berendezések szinte teljesen automatizáltak és igény esetén kemencével is kiegészíthetőek.

Természetesen szükség lehet kis darabszámú gyártáshoz is berendezésre, ehhez a németországi Giebler cég készít megfelelő berendezéseket, melyek akár 60.000 mPasig is képesek különböző kétkomponensű anyagokat feldolgozni. Legközelebbi megjelenésünkben ezek a berendezések és az általuk elérhető öntési technológia lesz a fókuszban. Berendezéseinkhez hazai szervizt, oktatást, beüzemelést biztosítunk. A technológia kipróbálására, tesztelésére, beállítására, mintadarabok gyártására elsősorban bécsi központunkban, vagy a németországi gyárban nyílik lehetőség.

Cégünk a budapesti Automotive kiállításon is várja Önt az A pavilon 307H számú standján, 2016.10.19-21. között. Kérdés esetén kérem, hogy forduljon Vigh Zoltán értékesítőnkhöz a +3620 277 8111 telefonszámon! www.thonauer.com

(x)

Kiemelt Partnereink