Best Practice RFID az iparban: gyors, pontos, hatékony

RFID az iparban: gyors, pontos, hatékony

Vonalkód Rendszerház | 2017.08.07 10:10

RFID az iparban: gyors, pontos, hatékony

Az iparág egyik hazai piacvezetőjeként cégünk, a Vonalkód Rendszerház Kft. megalapítása óta élenjárónak számít az innovatív technológiák és megoldások megismerésében és alkalmazásában. Az általunk 2006-ban létrehozott RFID laborban végzett kutatásoknak és a szakmai képzéseknek köszönhetően, kollégáink mára az iparág számos területére szállítottak RFID technológiára épülő, és azóta is hatékonyan működő megoldásokat.

Hirdetés

Az alábbi alkalmazási példákon keresztül látható, hogy az RFID technológia felhasználása a gyártási folyamatok során mennyivel gyorsabb, pontosabb, hatékonyabb adatbevitelt és azonosítást tesz lehetővé.

Hatékony és gazdaságos alapanyag-ellátás - óriási raktárkészlet nélkül

Az iparban a termelés folyamatos, megbízható alapanyag-ellátásának megvalósítása mindig is nagy kihívást jelent a logisztikának. A termelés számára biztonságos anyagellátás fenntartásának hagyományos útja a „megnyugtatóan” nagy készletek raktározása, aminek azonban meglehetősen fájdalmas költségvonzata van. Ezért a korszerű logisztikai folyamatokban más utat kell találni, amely nem a készletek növelésével, hanem a készletek és a kiszolgálási idő csökkentésével biztosítja a termelés folyamatos anyagellátását. Az RFID technológia alkalmazásával a termelésben levő készlet jelentősen csökkenthető, mivel az alapanyag termelésbe történő felhasználásának és az ERP rendszerbe történő lekönyvelésének gyors, pontos és automatikus – operátor nélküli – regisztrálását teszi lehetővé.

Szigorú elvárások mellett is növelhető az ügyfél-elégedettség

Hazai és külföldi nagyvállalatok a beszállítóik felé egyre szigorúbb minőségi elvárásokat követelnek. Az egyre nagyobb konkurencia mellett jogosan merülhet fel a kérdés: mely beszállító engedheti meg, hogy egy esetleges gyártási, csomagolási hiba folytán rossz terméket szállítson le, ezáltal veszélyeztesse a pozícióját a jelenlegi vásárlójánál? A nagyszámú termékek egyszerre történő ellenőrzésére az RFID technológia által biztosított gyors, pontos és automatikus adatgyűjtés adja a választ. Egy fixen telepített RFID olvasó a hozzá tartozó antennákkal még szállítás előtt képes – akár a csomagolási folyamat közben – a legyártott termékeken elhelyezett RFID tag-ek beolvasását elvégezni. Amennyiben bármilyen hibát jelez a rendszer, lehetőség van egy szállítás előtti korrekcióra – így biztosítva azt, hogy a megfelelő termék, a megrendelt mennyiségben kerül csomagolásra, majd leszállításra. Az időben leszállított minőségi termék pedig mindig növeli az ügyfél-elégedettséget.

Elektronikus készletszint figyelés automatikus anyagfeltöltéssel

Cégünk RFID technológiára épülő kanban rendszere az alapanyag szigetszerű felhasználásának automatikus, kezelő nélküli regisztrálását és könyvelését oldja meg. A rendszer segítségével hatékonyabbá válik a termelési alapanyagkészlet-gazdálkodás, mert segítségével pontosan tudható, hogy mely alapanyagból mennyit, milyen egységenként, milyen gyakorisággal használnak fel a termelés során. A megoldás lehetőséget biztosít a fogyás azonnali észlelésére és pótlására is. A rendszer folyamatosan figyeli a gyártó egységek alkatrészenkénti, részegységenkénti készletszintjét és az előre beállított paraméterek alapján vezérli a raktári anyag előkészítési, feltöltési és gyártóegység anyagátadási folyamatokat. Mindezen anyagmozgások hátterében központi nyilvántartó rendszerként SAP vállalatirányítási rendszer is működtethető.

Leltárfelvétel RFID technológiával – gyors, pontos, hatékony

Az RFID technológiával végzett leltározás olyan cégek számára hasznos, ahol az egy helyiségben lévő tárgyi eszközök száma nagy, vagy az eszközök nehezen megközelíthetők, magasan vagy éppen eldugott helyen találhatóak. Az RFID technológiával végzett leltárfelvétel esetében az olvasó egységnek nem szükséges rálátnia az adott eszközre, vagyis nem szükséges a szekrényajtót kinyit, a székeket felemelni, az asztalok alá bújni, így a leltárfelvételre szánt idő jelentősen lecsökkenthető (költség megtakarítás). Az RFID technológiával végzett leltározás hatékonyabbá válik azáltal, hogy az adatgyűjtő több eszköz azonosítójának egyidejű olvasására alkalmas, így gyorsabb, hatékonyabb leltárfelvételt biztosít; nagyobb olvasási távolságra képes, ezáltal a nem belátható vagy nem megközelíthető eszközök leltározása is megoldottá válik.

Amennyiben kérdése lenne vagy árajánlatot kérne, az [email protected] e-mail címen kollégáink készséggel állnak rendelkezésére!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink