Best Practice Partner a fejlődésben – CAD-Terv az autóiparban

Partner a fejlődésben – CAD-Terv az autóiparban

CAD-Terv | 2016.12.19 06:16

Partner a fejlődésben – CAD-Terv az autóiparban

Magyarországon a járműipar a gazdaság húzóágazata. Az elmúlt években a nagy autógyáraknál egyre újabb és újabb beruházásokkal létesültek az új gyáregységek, üzemek, fejlesztési központok. Ugyanilyen gyorsan fejlődnek az őket kiszolgáló beszállító cégek is.

Hirdetés

Hogyan kapcsolódik mindehhez a CAD-Terv mérnökcsapata?

„A mérnökségen jelentkező feladatoknak 60 százaléka köthető közvetlenül az autóiparhoz. Feladataink zömében az ötlettől egészen a prototípus elkészítéséig részt veszünk a folyamatokban. Természetesen vannak olyan munkáink is ahol egy-egy részfolyamatot végzünk. A hangsúly a jövőben is a határidőre és a magas minőségi elvárásoknak megfelelve történő szállításon van, melyben nagy segítség munkatársaink kiváló alaptudása, melyhez hozzáadódik az egyedi projektek során szerzett tapasztalat.” – Németh Péter, mérnökség vezető

A nagy magyarországi autógyárakkal és beszállítóikkal folytatott közös munkában mi is hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy a gyakran prémium kategóriás járművek hazánkban gördüljenek le a gyártósorokról.

Az alábbiakban tekintsük át, milyen projektekbe tudunk bekapcsolódni, milyen feladatokkal tudnak közvetlenül hozzánk fordulni az autógyárak és a beszállítóik egyaránt.

Logisztikai szállítóeszközök

Csapatunkkal immáron majdnem két évtizede foglalkozunk karosszéria-elemek gyártásközi szállításához használt logisztikai tartók tervezésével.

Az alkatrészek adott gyártási fázisához elvárt precizitással és biztonsággal alakítjuk ki a tárolóegységeket, ezzel kiszolgálva a gyors és hatékony karosszéria-gyártást. Rendszerint a koncepciótervtől a prototípus-gyártásig végezzük el a teljes fejlesztési folyamatot.

Továbbra is logisztikánál maradva, de áttérve a motorgyártásra:

Logisztikai területen mind az járműgyártásban mind a közúti, a vasúti szállítmányozásban használatos eszközök fejlesztésébe bekapcsolódunk. Több megbízást is kapunk szállító kocsik fejlesztésére, melyek működési elvének és koncepciójának kialakítása, valamint a szerkezet gyártáshelyes kidolgozása éppúgy feladatunk, mint a termék gyártásának felügyelete, összeszerelése és a kész termék beszállítása a megrendelőnknek. A motorlogisztikában használatos a fent látható univerzális szállítópaletta, melyet a motorgyártási folyamat végső fázisában használnak. Feladata az elkészült – különböző autótípusokba kerülő – motorok görgőpályán történő átszállítása az összeszerelőüzemből a csomagolóterületre.

Készülékek és megfogók tervezése

Mérnökségünkön dolgozó mérnökök az elmúlt években rengeteg tapasztalatot szereztek hegesztő és szegecselő, lézervágó- és ragasztókészülékek, megfogók tervezésében. Ezek a készülékek a gyártósorokon dolgoznak, a karosszériaelemeket (pl. ajtók, motorháztető, oldalfalak) fogják meg és továbbítják a gyártási folyamat következő állomására. Minden egyes készülék egyedi megfogókból és tájolókból megépített szegecselő vagy hegesztő célgép, melyekben a karosszéria elemek közötti kötési pontokat készítik el.

Az egyik ilyen projektünk az Audi R8 Coupe és R8 Spyder típusok karosszériaelemeihez használt készülékek és megfogók tervezése volt, melyekkel a kimagasló minőségű és prémiumkategóriás alumínium karosszéria-elemek gyárthatóak.

A jövő évben is várjuk a megkereséseket, legyen szó gyártástervezésről, berendezéstervezésről, készüléktervezésről vagy üzemlogisztikai eszköztervezésről. A készüléktervezés területén nem csupán a magyar autógyárak fejlesztési központjaival működünk együtt. Több külföldi partnerünk van Németországban, Ausztriában, Szlovákiában.

Nézzünk szembe együtt a jövő kihívásaival, legyünk partnerek a fejlesztésben.

Bódi István
Mérnökségi csoportvezető
[email protected]
www.cadterv.hu

Hirdetés

Kiemelt Partnereink