Best Practice Kiváltható kintlévőség – cashflow management faktoringgal

Kiváltható kintlévőség – cashflow management faktoringgal

autopro.hu | 2015.06.18 12:30

Kiváltható kintlévőség – cashflow management faktoringgal

Interjú Kovács Szilárddal a Proaktív Faktoring vezetőjével a faktoring helyzetéről, lehetőségeiről és fejlődési területeiről.

Hirdetés

– Hogy áll Magyarország a faktoring-versenyben?
– Sajnos van hova fejlődnünk a kereskedelmi faktoring területén, de azt hiszem, jó úton járunk. Az elmúlt húsz évben ez a terület fantasztikus növekedésen ment keresztül. A faktoring ma nagyjából 2 000 milliárd eurós nagyságrendben van jelen a globális gazdasági térben. Magyarországon a faktoring piac volumene 8-900 milliárd forint volt 2014-ben. Globálisan – a terület nagy részén, több mint 55 százalékán – kereskedelmi bankok szolgáltatnak, mellettük 20-25 százalékban banki leányvállalatok, mindezek mellett pedig úgynevezett non banki intézetek adják a szolgáltatást. A terület nagyságrendileg 90 000-100 000 munkatársat foglalkoztat.

Kovács Szilárd, a Proaktív Faktoring vezetője

– Hol állunk, ha egész Európát tekintve keressük a helyünket?
– A világ faktoring forgalmának 63 százalékát jelentő európai piac növekedése 10 százalék volt 2014-ben. A faktoringot a GDP arányában vizsgálva Magyarország valahol az utolsó harmad elején áll európai viszonylatban. Csaknem harmad annyit faktorálunk arányaiban mint Észtország, fele annyit, mint Litvánia vagy Horvátország, de Bulgária is megelőz bennünket. Ez vélhetően nagyban függ a gazdasági kultúrától is. A rangsorban elsők – jellemzően nyugat-európai országok – régebb óta használják ezt a technikát, bizonyos területek pedig kifejezetten függnek az ilyen típusú likviditásfinanszírozástól. Nálunk ilyen például az egészségügy számos területe.

– Hogyan foglalná össze a faktoring előnyeit egy, a területen járatlan vállalkozónak?
– A faktoring egy komplett pénzügyi tranzakciós csomag, mely gyorsan és olcsón kölcsönzi a jövőbeni számlaalapú követelések ellenértékét a számlát kibocsátó cégeknek. A vállalkozó – vagy nevezzük beszállítónak –, a 15-30-60-90 napra kibocsátott és befogadott számlájának ellenértékét, vagy annak döntő részét finanszírozza a faktor akár pár napon belül, olcsón. Ezzel jelentősen javíthatja a a cashflowt, növeli a stabilitást. Ezeken túlmenően tisztítja a mérleget és ezen keresztül javítja a hitelképességet is.

– Van lehetőség exportra termelő vállalkozásnak faktorálnia a kiállított számláját?
– Természetesen van! Azonban itt érdemes a fentieken túl két további előnyt is kiemelni. Az egyik, hogy a szállító a kereskedelmi faktoring igénybevételével ki tudja küszöbölni az esetleges árfolyamingadozás kockázatát. A másik, hogy idegen nyelvterületen a követelés behajtás drága, és nem mindig hatékony.

– Hogyan látja az autóipar, az autóipari beszállítók helyzetét Magyarországon?
– Ma kétség kívül ez a húzóágazat, remek magyar beszállítók vannak, amik kiváló minőségben állítanak elő termékeket. Azonban az ipar már nem 3-5-7 évente újít, hanem 1-3 éven belül is, amihez új technológiákat használ. Ezt követni kell a beszállítóknak is, ami azt jelenti, hogy folyamatosan fejleszteniük kell. Tehát folyamatosan, jó minőségben beszállítani és fejleszteni egyszerre. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő likviditás, hatékony cashflow management. Ez nagyobb biztonságot teremt, amit pedig tökéletesen meg tud segíteni egy jó faktorkonstrukció.

– Mit ajánl azoknak, akik már használják ezt a technikát?
– Mindig lehet jó, vagy jobb konstrukciót találni, érdemes figyelni a piacot, és ha egy jobb lehetőség adódik, azt kihasználni. Itt mindig a vállalat, a vállalkozás, a tulajdonos érdekeit kell szem előtt tartani, de így a vevő is nyerhet. Az igazán hatékony megoldás az úgynevezett faktorkeret-szerződés kialakítása a bankkal a gyártó és kereskedő cégek számára. Maga a keretszerződés megteremtése lehet teljesen költségmentes. Ami talán a legfontosabb, hogy ehhez nincs fedezetigény a bank részéről. A fedezetet a később faktorálni kívánt számla, illetve az abban megnyilvánuló követelés fogja képezni. A faktorkeret-szerződés megléte esetén a szerződés hatálya alá tartozó vevőállomány irányába ténylegesen lefaktorált számlák után számolják fel a díjat, melynek mértéke lényegesen kisebb, mint bármilyen egyéb likviditásfinanszírozást biztosító banki termék. Például folyószámla vagy forgóeszköz hitel.

Bővebb információ a www.proaktiv-faktoring.hu oldalon.

– Még messze vagyunk a 2016-os évtől, de hogyan látja, a közeljövőben stagnál vagy emelkedik a piaci részünk ezen a területen?
– Azt hogy mi lesz, sajnos nem tudom megmondani, inkább azt mondom, hogy mit szeretnék látni a piacon. Szeretnék minimum 15 százalékos növekedést látni, mert ez azt jelentené, hogy nőhetnek a vállalkozások, jobb lehet a cashflowjuk, bátrabban fejlesztenek, alkalmazottakat vesznek fel... A volumen reálisan 1200-1300 milliárd forint lehetne. Ehhez közeledjünk a következő évben! Ehhez és a stabil, jó gazdálkodáshoz, növekedéshez kívánok sok sikert, erőt, lehetőséget minden vállalkozásnak!

www.proaktiv-faktoring.hu

Kiemelt Partnereink