Best Practice Kiss Richárd: Milyen egy jól megtervezett hidraulikus tápegység?

Kiss Richárd: Milyen egy jól megtervezett hidraulikus tápegység?

Somogyi Diána | 2017.09.01 09:45

Kiss Richárd: Milyen egy jól megtervezett hidraulikus tápegység?

A hidraulikus tápegység hatékony működése, a zökkenőmentes munkavégzés elengedhetetlen feltétele. A gépgyártóknak már a tápegység tervezési szakaszban ügyelni kell rá, hogy ne kerüljenek olyan felesleges elemek beépítésre, amelyek növelik költségeiket.

Hirdetés

– Mire érdemes figyelni egy tápegység tervezésekor?
– Minden igény egyedi, de állandó az elvárás, hogy a végtermék felhasználóbarát legyen. Egyszerűnek hangzik, de sokszor nehéz meghatározni milyen egyedi kivitel szolgálná maximálisan a célokat. Fontos, hogy törekedjünk az egyszerűségre, az alap és biztonsági alkatrészeken kívül csak olyan elemeket építsünk a készülékbe, amelyre tényleg szükség van. A működési elv mellett, figyelni kell többek között az optimális méretre, kivitelre, mozgathatóságra, energiatakarékosságra, biztonsági előírásokra és az egyszerű karbantarthatóságra. Egyedi tápegységek kivitelezésekor lényeges hogy zajszegények, helytakarékosak és szabványos/moduláris alkatrészekkel felszereltek legyenek, amelyek elősegítik a tápegység későbbi bővíthetőségét és átépíthetőségét. Szükség esetén kerettel védjük a tápegységet a mechanikai hatásoktól, a mozgatást keretre épített kerekekkel, vagy emelőszemmel oldjuk meg. A tápegysé- geket igény szerint villamos és PLC vezérléssel építjük. Hidraulikus és villamos vezérlés mellett, egyedi munkahengerek és egyedi méretű és formájú tartályok tervezését, valamint összeszerelését is vállaljuk, így a folyamat egy kézben összpontosul, ami csökkenti a további hibalehetőségeket.

– Fenntarthatóság szempontjából milyen fontos tényezők vannak még?
– Hosszú távon kell gondolkozni. Az energiatakarékos működés, valamint az egyszerű karbantartás növelik a tápegység élettartamát és csökkentik a költségeket. Ha a tápegységeket üzemóra számlálóval látjuk el, pontosan ütemezhető az időszakos, kötelező karbantartás. A szint- és hőjelző, szűrő eltömődöttségét jelző óra, nyomásmérő óra, villamos szekrénybe épített visszajelző lámpa, valamint nyomástávadó szintén folyamatos kontrollt biztosítanak. A kapcsoló szenzoroknak köszönhetően, ha az olajszint, a hő vagy a nyomás kritikus értéket érne el, akkor a vezérlés automatikusan megteszi a szükséges lépéseket, vagy leállítja a rendszert annak érdekében, hogy a meghibásodás ne okozhasson további károkat. Feladattól függően, a vezérlés megoldható akár kétkezes indító- pulttal is. A zárható szelepekkel, villamos szekrénnyel és plombákkal biztosított, hogy arra nem jogosult személy ne tudja megváltoztatni a rendszer optimális paramétereit, így is garantálva a biztonságos és stabil működést. Szélsőséges környezeti hő- mérséklet esetén, a hűtő-fűtő rendszer folyamatosan optimális hőmérsékleten tartja az olajat, ezzel is növelve a tápegység élettartamát. Karbantartásnál lényeges, hogy ne okozzon időveszteséget. Időtakarékos megoldás, ha a készülék tisztítónyílásai jól hozzáférhetőek, a szűrő csere pedig egyszerűen és gyorsan kivitelezhető. Energiatakarékos működés szempontjából az IE3-as villanymotor jó választás. Lehetőség van Load Sensing szivattyú be- építésére is, ami érzékeli a nyomás, illetve térfogatáram szükségletet, és annak megfelelően szabályozza ezeket az értékeket, így ezzel energiát takarít meg, és csökkenti a hőtermelést. Frekvenciaváltó beépítése is jó megoldás lehet, hiszen ilyenkor a villanymotor fordulatával szabályozzuk a sebességet és nem az áramlást fojtjuk le szeleppel, így szintén hasonló eredményeket érünk el, mint az előző esetben.

Kiss Richárd, hidraulika üzletágvezető

– Egyedi tápegység üzembehelyezése előtt mire figyeljünk?
– Fontos, hogy a készülék átvétele előtt a kivitelező még házon belül tesztelje annak hibátlan működését. Ezt követően, részletes gyakorlati oktatás keretében ismerjük meg a gép üzemeltetésével kapcsolatos tudnivalókat. Elengedhetetlen az olyan dokumentumok átvétele, mint a minőségi tanúsítvány, CE bizonyítvány, használati és karbantartási útmutató, továbbá a kapcsolási rajz.

– Mik a jellemző felhasználási területek a Gimexnél?
– A Gimex által gyártott tápegységeket sokféle területen használják, főként egyedi célgépek és szerszámgépek hidraulikus elemeinek, hidraulikus befogó készülékek, mobil hidraulikus elemek, prés- és fröccsöntőgépek, szerszámrögzítő elemek és nullpont rendszerek működtetésére.

– Említene pár speciális esetet?
– Számos esetben kellett olyan megoldást találni, amely már meglévő rendszerekhez hatékonyan integrálható. Szerszámgépeknél villamos és hidraulikus gyorscsatlakozóval szereljük a tápegysé- geinket, az egyszerű és gyors csatlakozás érdekében. Forgó paletta esetén, a forgó-csatlakozós megoldás is kivitelezhető, amin keresztül már nem csak a hidraulika, hanem a pneumatika ellátás is garantálható. Forgó- és vándorpalettás megmunká- lásnál , vagy, amikor nem megoldható az elektromos vezeték kiépítése, megmunká- lás közben egy vezeték nélküli nyomástá- vadó segítségével ellenőrizzük a nyomást, hogy probléma esetén a kezelő, vagy az automata rendszer közbeavatkozhasson, így elkerülhető a személyi sérülés, valamint a berendezés károsodása. A tápegységek felszerelhetőek pneumatikus munkadarab felfekvés - ellenőrzővel, amely a munkadarab rögzítettségéről és pozíciójáról ad visszajelzést.

– A feladat hatékony elvégzésén túl milyen fontos szempontok vannak még?
– Tervezéstől egészen a karbantartásig, lehetőleg egy kézben legyen a teljes folyamat. A Gimexnél komplett rendszerek tervezését és kivitelezését is vállaljuk. Teljes körű szerviz szolgáltatással rendelkezünk, amely biztosítja a készülék helyszíni bekötését, beüzemelését és karbantartását is. Hidraulikus raktárkészletünk révén az alkatrészek házon belül elérhetőek, ami felgyorsítja az összeszerelési munkát és garantálja, hogy a szükséges pótalkatrészek gyorsan eljutnak az ország bármely részére.

– Idén egy újabb elismeréssel büszkélkedhet a Gimex. Milyen díjat nyertek el?
– 2017-ben háromszoros Business Superbrands-díjasok lettünk, ami azon tény elismerése, hogy a Gimex, mint önálló márka is megállja helyét. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy megőrizzük 24 éve stabil piaci pozíciónkat. Középpontban a vevő áll, ennek érdekében igyekszünk minden elvárásnak eleget tenni és a legjobb megoldást nyújtani.

GIMEX-Hidraulika Kft.
[email protected]
www.gimex.hu

Hirdetés

Kiemelt Partnereink