Best Practice Karbonszálas technológia: kifogástalan befogástechnika

Karbonszálas technológia: kifogástalan befogástechnika

2016.06.23 09:39

Karbonszálas technológia: kifogástalan befogástechnika

Úrhajózás, motorsport, vagy autóipar: a súlycsökkentés mára már mindenütt követelmény. Az űrhajózásnál minden a világűrbe jutatott kilogramm hasznos teher több ezer eurós költséggel jár. A motorsportnál is könnyűépítés került előtérbe. Gyakran századmásodperceken múlik a győzelem vagy a vereség, az alkatrészek legnagyobb igénybevétele mellett is. A trend a könnyűépítés irányába mutat.

Hirdetés

Az alkatrészgyártásban a gondot az egyre inkább növekvő fenntartási költségek okozzák. A piackutatások már évekkel korábban jelezték a könnyűépítés jövőbeni trendjét. A HAINBUCH német cég is időben reagált azokra a kihívásokra, melyeket a könnyűépítésű rögzítő eszközök és azok gyártási eljárásai támasztottak.

Hol lehet könnyíteni?

Az egyik lehetőség a könnyebb szerkezet kialakítása. Ennek célja, hogy a szerkezetet az optimális méretben tartsák, a falvastagságot és tömeget a minimumra csökkentve. További fontos pont a beépített anyag. A könnyűfémszerkezeteken (alumínium és titán) kívül az utóbbi időkben egyre inkább megnőtt a különböző kombinált anyagok jelentősége. A HAINBUCH az új könnyűépítésű befogóeszköz generációját karbon bázison, azaz szénszál-erősítésű műanyagok bázisán képzeli el. Ennél a gyártási eljárásnál a szénszálaknak több rétege van műanyag-mátrixba beágyazva. Amit kapunk, az egy nagyszilárdságú ragasztott anyag.

Azonos befogóeszköz-típusok akár 70 %-kal könnyebbek lehetnek ezzel az eljárással.

A ragasztott anyagok további előnye, hogy különböző, egymástól eltérő anyagokat lehet egymással kombinálni. Így a könnyű befogókat nemcsak karbonból, hanem több egyedi anyagból is el lehet készíteni. Acélt csak abban az esetben használnak, ha az alkatrészek egymáson csúsznak, vagy ha az alkatrészek illesztése felelős a pontosságért. A HAINBUCH mára már az új befogóeszköz generáció összes alkatrészét saját maga gyártja le, lehetővé téve akár 70 %-os súlycsökkenést is. A kisebb megmunkáló központoknál vagy gépeknél nagy szerepet játszik a befogóeszköz és a munkadarab súlya. Minél dinamikusabb a gép, annál alacsonyabb szinten kell tartani a mozgatott tömegeket. Csak így lehetséges, hogy az egyes tengelyeknél ésszerű mozgási sebességeket érjünk el. Ezen kívül kíméljük a gép egységeit (például orsóit és hajtásait), a kisebb tömeg pedig jótékonyan hat a gép pontosságára is.

A jövő energiagazdaságos gépei számára – a gépek és erőtartalékok megkímélésének trendjén túl – van egy további érv a könnyűépítésű befogó-eszközök alkalmazása mellett: a termelékenység fokozása.

A könnyű építésű befogók esetében a nagyobb fordulatszámok és gyorsabb orsógyorsulások lényeges tényezőnek számítanak, mivel a nagyon dinamikus szerszámgépeknél alacsony szinten kell tartani a tömeg tehetetlenségi nyomatékát. Csak így van mód az orsófelgyorsítás és a késedelmek lerövidítésére.

A könnyűépítésű befogóeszközök stratégiája a 2/3-dal alacsonyabb tömegekkel növelni tudja a termelékenységet. A kisebb súlyok eredményezte alacsonyabb áramfogyasztás és az ebből eredő energiaköltség csökkenés pedig további megtakarítást jelent. Ehhez jön a gépelemek – kisebb terheléséből eredő – magasabb folyamatbiztonsága, és az alacsonyabb tömeg következtében gyorsabb átszerelések, akár kézi vagy automatizált rendszereknél egyaránt.

Csonka Szabolcs
GIMEX-Hidraulika Kft.
[email protected]

Hirdetés

Kiemelt Partnereink