Best Practice Jó példák időhasznosításra és az emberbarát munkahelyekre

Jó példák időhasznosításra és az emberbarát munkahelyekre

autopro.hu | 2014.12.05 12:39

Jó példák időhasznosításra és az emberbarát munkahelyekre

Ötödik alkalommal szervezett Industrial Engineering Szakmai Napot az MTM Hungária Egyesület 2014 novemberében. Termelékenység, ergonómia és gazdaságosság állt a középpontban.

Hirdetés

Gyakorlati tapasztaltokban nem volt hiány az MTM Hungária fővárosi rendezvényén. Maga a rövidítés a Methods Time Measurement kifejezésre utal, amely módszer-időmérésként fordítható magyarra. A módszeridő lényegi jelentése, hogy egy meghatározott munka kivitelezéséhez igényelt idő a tevékenységhez kiválasztott módszertől függ. Az MTM egyfajta eszköz a munkarendszerek leírására, strukturálására, tervezésére és kialakítására, definiált folyamatépítőelemek segítségével.

A szakmai nap mindazon előnyöket hivatott tehát bemutatni, amelyek az MTM módszereket alkalmazó vállalkozások seikeres fejlődését támogatják. Az előadások azt prezentálták, hogy milyen eszközökkel valósítható meg a hatékonyabb munkavégzés, s miként integrálható a vállalati kultúrába, folyamatokba az MTM és az ergonómia, következetes használatukkal pedig milyen eredmények érhetőek el.

Dunajcsik Zoltán, az MTM Hungária Egyesület elnöke nyitotta meg az előadások sorát

Dunajcsik Zoltán, az MTM Hungária Egyesület elnöke a várhatóan DIN szabvánnyá váló egységes ergonómiai kockázatértékelő rendszert, az EAWS-t (Ergonomic Assessment Worksheet) mutatta be a résztvevőknek, amely lehetővé teszi az ergonómiai kockázatok hatékony, egységes megállapítását már magyarul is. Az elnök szavaihoz kapcsolódva Steffen Rast, a Deutsche MTM Gmbh. ergonómiai szakmai vezetője az EAWS-ra épülő gyakorlati megoldásokat prezentált.

Henrike Lendzian, a Sennheiser menedzsere a sztenderdekre épülő munkakialakítás tapasztalatairól beszélt, kis sorozatú, sok variánst feltételző termelés esetén. Jancsecz Zsolt, a Felina Hungária Kft. ügyvezetője a ruhaipari termelékenység fejlesztésének folyamatába nyújtott betekintést. Bemutatta, hogy a verseny és a válság miatt milyen új kihívásokkal szembesültek a termelésben, valamint azt is, hogy egy új modellstratégia kapcsán a műveleti szintű termelékenység növelésétől a folyamatszintű termelékenység fejlesztéséig milyen megoldásokkal milyen sikereket értek el, részben az MTM segítségével.

Vikram Sharma, Seres László és Hetesi Gergely, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. ipari mérnökei arról beszéltek, hogy milyen sikereket értek el MTM módszerekkel, az egydarabos anyaghozzávezetés (Single Piece Point of Use) bevezetésével a produktivitás növelése terén. Számos példán keresztül megismerhették a jelenlévők, hogy a folyamatoptimalizálási elvek segítségével miként sikerült jobban a taktidő kiegyenlítése, ergonomikusabb munkahelyeket teremtve.

A hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. részéről Palotai László ipari mérnök a gyártási folyamatok kialakításának a tervezéstől a végrehajtás kontrolljáig felmerülő kihívásokra adott válaszokat mutatott be. Vámos Béla munkamódszer szakértő a módszertani műhely kialakításának szükségességét hangsúlyozta, valamint munkahely-kialakítási gyakorlatot ismertett.

Dunajcsik László MTM tanácsadó kapacitás-hasznosítási tapasztalatai alapján mutatta meg, miként vélekedik a vezetés és mit mutat az objektív külső felmérés eredménye néhány vállalati példán keresztül, a „Mire megy el az idő a gyártóhelyen?” kérdéskörben. Az úgynevezett multimoment mérési eredmények ergonómiai felhasználását is szemléltette, a képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeinek vizsgálata kapcsán.

Végül Molnár Gáspár – European Industrial Engineer (EIE) – az ergonómia szervezeti és kognitív jellemzőire irányította rá a figyelmet az egyén környezetbe való illeszkedése kapcsán. Saját termelésirányítási vezetési tapasztalatait megosztva beszélt a dolgozók bevonásának lehetőségeiről és szükségességéről.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink