Best Practice Jelöléstechnika költséghatékonyan, gyorsan, lézerrel (x)

Jelöléstechnika költséghatékonyan, gyorsan, lézerrel (x)

autopro.hu | 2015.03.26 18:29

Jelöléstechnika költséghatékonyan, gyorsan, lézerrel (x)

A termékek nyomonkövethetősége alapvető elvárás a járműiparban, ez ugyanis a minőség egyik garanciája a teljes életciklusra vonatkozóan. Nem mindegy, milyen jelölési megoldást választunk.

Hirdetés

Számos jelölési technika létezik, amelyek közül az autóiparban is ismert a tintasugaras változat. Ennek azonban számos hátránya van, hiszen az ilyen termékmegjelölés kevésbé bírja a savas hatásokat, az UV sugárzást és egyéb környezeti hatásokat. Ezzel szemben a lézeres termékjelölés esetén ilyen kellemetlenségek nem merülnek fel. Noha a tintasugaras jelölő berendezések egyszeri költsége alacsonyabb, a teljes futási ciklus esetén már hátrányos választásnak minősülnek, főleg százezres, milliós darabszámok esetén. A tinta- és oldószer-utánpótlás beszerzése, tárolása ugyanúgy plusz költségnövelő tényező, mint a keletkező veszélyes hulladékok kezelése.

járműalkatrész műanyag készülékházának fiber lézeres feliratozása

A megoldás a fenti problémákra, hogy nagy tételű gyártás esetén annak ellenére érdemes lézeres jelölést használni, hogy az egyszeri ráfordítás várhatóan nagyobb költséget jelent. Utána azonban, az üzemeltetés során hamar megtérül a befektetés, ráadásul a járműiparban alkalmazott anyagok túlnyomó többsége (több mint 90 százaléka) megjelölhető lézerrel. Amíg a tintasugaras nyomtatás apró pontokból áll, emiatt a gépi visszaolvasás esetén precízebb, drágább készülékek szükségesek hozzá, addig a korszerű lézeres jelölő készülékek jó kontrasztot biztosító vonalas és kitöltéses karaktereket és ábrákat is képesek kigravírozni. Számos anyagon festék nélkül is kialakítható végleges színváltozás a lézerfény által, így a visszaolvasás is jobb hatékonysággal történhet. Nem beszélve arról, hogy egy minőségi munkát végző gyártósoron akár 50-60 leolvasó pont is helyet kaphat, ezért egyáltalán nem mellékes szempont, hogy dupla áron kell-e beszerezni nagy tudású leolvasó eszközt, vagy a precízebb jelölés miatt nem szükséges akkora befektetés olvasási oldalon.

jármű adatcímke lézerfóliából, lézeres gravírozással és formára vágással

Az előbb említett, korszerű lézeres jelölő berendezések forgalmazásával foglalkozik a Trodimp-R Kft., amelynek szakemberei immár 20 éves tapasztalattal rendelkeznek a jelöléstechnika világában. Nem csupán kimagasló ár/érték arányú, modern technológiájú készülékeket kínálnak ügyfeleiknek, hanem az igényekhez igazodva a leggazdaságosabb lehetőség kidolgozásával komplett megoldást szállítanak partnereiknek. A gépek értékesítésén túl fontos céljuk, hogy megvalósítási terv készítésével, akár teljes jelölőállomások kialakításával időt, energiát takarítsanak meg a megrendelőnek, aki a jelentős hozzáadott értéknek köszönhetően „kulcsrakész” rendszert kap a cégtől.

acél járműalkatrész fiber lézeres gravírozással

– Számos olyan problémára találtunk már megoldást a jelöléstechnika terén, amelybe a konkurencia bicskája beletört. Arra törekszünk, hogy a lehető legegyszerűbb mérnöki megoldást kidolgozva könnyen kezelhető, egyben minőségi végeredményt biztosítsunk. Ráadásul a projekt teljes életciklusával számolunk, és a hosszú távú üzemeltetés szempontjait szem előtt tartva állítjuk össze az eszközöket. Mivel gyakran célgépekről van szó, sok olyan berendezést készítettünk, amelyek egyediek, mert a vevő elvárásaihoz szabtuk őket. Volt rá példa, hogy akár másnapra megoldottunk egy problémát, de arra is készek vagyunk, hogy hosszabb kidolgozás esetén átmeneti eszközzel segítsük partnereink gördülékeny munkavégzését – mutatta be cégük erősségeit Pétervári László, a Trodimp-R Kft. lézerüzletágának vezetője.

acél járműtengely pontgravírozásos feliratozása

A Trodimp a lézeres mellett mechanikus jelöléssel is foglalkozik. Ez a technológia leginkább a fémiparban terjedt el. Az általuk forgalmazott Couth márkájú eszközök a járműiparban is sikerrel bizonyítottak, hiszen olcsó, gyors, ezzel együtt minőségi jelölést tesznek lehetővé a fémtermékekbe mélyített feliratokkal, ábrákkal, kódokkal ott, ahol a lézeres megoldás helyett valamilyen speciális szempont miatt erre van szükség.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink