Gyártók Ismerje meg az Ipar 4.0-t a KUKA szemszögéből!

Ismerje meg az Ipar 4.0-t a KUKA szemszögéből!

autopro.hu | 2019.10.22 08:00

Ismerje meg az Ipar 4.0-t a KUKA szemszögéből!

A KUKA-t sokszor emlegetik az Ipar 4.0 vezető gondolkodójának és úttörőjének, ezért fontos beszélni arról, mit is jelent a vállalat és vevői számára az Ipar 4.0 a mindennapokban.

Hirdetés

Sokkal szélesebb termékválaszték és rövidebb élettartam: ezek azok az új piaci követelmények, amelyeknek a modern ipari termelésnek meg kell felelnie a versenyképesség megőrzése érdekében. Az intelligens gyárakban a vállalatok termelésüket tekintve az új kihívásokhoz alkalmazkodnak. A hálózati, energia- és erőforráshatékony és mindenekelőtt az alkalmazkodó folyamatok a jövőbeli gyárak döntő jellemzői.

ipari folyamatot a továbbiakban nem központilag a gyárból szervezik, hanem azokat decentralizáltan és dinamikusan irányítják. Az emberek és a gépek azonban egyre közelebb kerülnek egymáshoz a negyedik ipari forradalomban: ily módon az emberek és a robotok kéz a kézben működhetnek, elválasztó biztonsági kerítések nélkül. A folyamatok és eljárások alapvetően megváltoznak.

Javítható folyamatok, növelhető mennyiségek, költséghatékonyság – ez az Ipar 4.0

Egy tétel mérete, autonóm termelés, ember-robot együttműködés, mobil rendszerek, digitális hálózatépítés, nagy adatmennyiségek: az iparág 4.0 változatával összefüggő címszavak szinte végtelenek. Mit jelent azonban az Ipar 4.0 változat? A szövetségi oktatási és kutatási minisztérium meghatározása szerint: „Az Ipar 4.0 ... változatot a termékek erős egyénre szabása jellemzi, rendkívül rugalmas (nagy termékválasztékú) termelési körülmények között. Az ügyfelek és az üzleti partnerek közvetlenül részt vesznek az üzleti és értéknövelési folyamatokban. A termelés magas színvonalú szolgáltatásokkal párosul. Az intelligensebb felügyeleti és döntéshozatali folyamatokkal a vállalatok és a teljes értékteremtő hálózatok majdnem valós időben ellenőrizhetők és optimalizálhatók.”

És valóban pontosan ez az, amiről az Ipar 4.0 szól: a rugalmas termelésből adódik, amely figyelembe veszi az ügyfelek igényeit az ember-robot együttműködésben és a folyamat adatainak intelligens értékelésében. Amikor a vállalatok ezeket a 4.0 elveket alkalmazzák, javíthatják termelési folyamataikat, növelhetik a termelési mennyiséget és egyidejűleg megtakaríthatják a költségeket.

Az adatgyűjtés mindennek az alapja

Az átláthatóság, a minőség, a rendelkezésre állás, a rugalmasság, a tudás digitalizálása és a folyamatok automatikus optimalizálása: ezek a termelés jellemzői az Ipar 4.0 korában. A rendszer egyik napról a másikra történő átalakítása nehéz és általában nagyon költséges, ezért a folyamatokat lépésről lépésre kell az új feltételekhez igazítani. Az első lépésben a vállalatoknak meg kell kezdeniük az adatok gyűjtését és értékelését (például a ciklusidőt, a gépek folyamatadatait, az olvadék és hűtőkör hőmérsékletét stb.). Ez lehetővé teszi az összefüggések azonosítását, így például bizonyos eszközök kopását és azt, hogy mikor kell azokat cserélni.

További kérdések, amelyeket az elején kell feltenni, például: miért tudja a versenytárs ugyanazt a terméket olcsóbban gyártani? Javítható-e az energia- és erőforráshatékonyság? A legtöbb esetben erre a kérdésre világos igennel lehet válaszolni. Számos vállalat esetében azonban az energiaellátás és energiaelosztás területén elért lehetséges megtakarítások nagy aggodalomra adhatnak okot.

További információért látogasson el a KUKA weboldalára!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink