Techtogether Ipar 4.0-val segíti a Festo a szakképzést

Ipar 4.0-val segíti a Festo a szakképzést

Kuthi Áron | 2019.02.08 13:00

Ipar 4.0-val segíti a Festo a szakképzést

A Budapesti Műszaki Szakképző Centrum (BMSZC) Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Ipar 4.0-kompatibilis moduláris oktatópadot kapott a Festo Kft.-től, így az intézmény automatikai, mechatronikai oktatási rendszere egy nagyon fontos elemmel egészült ki.

Hirdetés

A három (adagoló, szerelő és végellenőrző-szortírozó) állomásrészből álló gyártóegységen olyan Ipar 4.0-s területeket lehet oktatni, mint az MES-rendszer, adatgyűjtés és -követés, webszolgáltatások, RFID-technológia, hálózati konfiguráció vagy PLC-programozás.

A Festo nemcsak a hardvert és a szoftvert, hanem a tananyagot is szolgáltatja, valamint vállalta az oktatók betanítását is. A BMSZC a 12 oktatási helyszíne közül hatban vezeti be a Festo Ipar 4.0 moduláris kiber-fizikai gyártósori oktatási rendszerét és a hozzá tartozó gyakorlati feladatok tanmenetét. Ezt már a jelenlegi félévtől a nappali és az esti munkarendű oktatásban is integrálják, a többi öt iskolából az újpestibe fognak átjönni a tanulók a Festo moduljaival ismerkedni. A Festo és a BMSZC közös igazolást ad a tanulóknak a készségek elsajátításáról.

Molnárné Rénes Éva, a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum főigazgatója az újpesti átadó ünnepségen külön megköszönte a Festónak, hogy kétnyelvű tananyagot biztosított a kiberfizikai rendszerhez, valamint azt, hogy a cég az oktatók betanítását is vállalta. Mint mondta, a technikusi szakemberhiányt az oktatói szakma is érzékeli, ezért a döntéshozók arra törekszenek, hogy gyakorlatias, célorientált képzéssel minél rövidebb idő alatt adják át a piacképest tudást. A BMSZC azért is van szerencsés helyzetben, mert a tavaly szeptemberi Euroskills nemzetközi szakmai versenyen használt moduláris oktatóeszközöket a Budapesti Ipari és Kereskedelmi kamara ingyen bocsátotta a rendelkezésükre, így ez a 60-80 millió forintos berendezés-készlet is használható az oktatásban.

Szövényi-Lux Márton, a Festo ügyvezetője úgy fogalmazott, digitalizált világunkban az Ipar 4.0 nem a gyártásról, hanem a mindennapi életünkről szól, hiszen a mindennapi digitális megoldásokat alkalmazzuk a gyártástechnológiában is. Mint mondta, a Festo Didactic Ipar 4.0 moduláris oktatópadja 18 millió forintos értéket képvisel, de nem ez az első beruházásuk az oktatásba, hiszen az újpesti szakgimnáziumban és szakközépiskolában egy Mitsubishi robottal már működik oktatópadjuk. Kiemelte, hogy a két magyar arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel zárult az Euroskills mechatronika versenye is Festo-eszközökön zajlott. Az ügyvezető videón mutatta be, hogy a Festo hogyan képzeli a jövő munkahelyét. Itt már bionikus adatokat vesz fel az intelligens munkaállomás, amelyet hanggal és mozdulatokkal lehet utasítani, a menürendszert pedig szemünk pillantásával lehet nyitni.

György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár beszédében azt emelte ki, hogy a munkaerőpiacon egyre fontosabb kompetenciává válik a problémamegoldás, a csoportmunkára való képesség, a logikus rendszerben vanló gondolkodás. Az Ipar 4.0-ás eszközök éppen ezeknek a képességeknek az elsajátításában segítenek.

A nyitóképen Szövényi-Lux Márton, a Festo Kft. ügyvezetője és Ulrich István mechatronikai szakember, a Festo Didactic oktatója

Hirdetés

Kiemelt Partnereink