Ipar 4.0: nem tudják a gyárak, milyen hatalmas vagyon van a kezükben

Szerző: S&T Consulting Hungary | 2017.01.31. 14:57

Felmérések szerint a magyar ipari vállalatok több mint fele már 3 éve folytat digitalizációs fejlesztéseket, és felismerte az adatok értékét, az elemzés fontosságát. Arra viszont ennél jóval kevesebben fordítanak figyelmet, hogy a meglévő technológiai megoldások integrálásával jobb döntések, hatékonyabb folyamatok és új üzleti modellek szülessenek. Óriási technológiai kincs van a gyártó cégek kezében, csupán azt kell megtanulniuk, hogyan „okosítsák fel” gépeiket és működésüket.

Nem véletlenül kap egyre nagyobb figyelmet az Ipari Digitalizáció, vagy más néven az Ipar 4.0. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az S&T Consulting Hungary e témakörben végzett felmérésében a megkérdezett vállalatok 10-es skálán átlagosan 5,6-ra értékelték jelenlegi digitalizáltsági szintjüket.

A nyitás az Ipar 4.0 felé láthatóan elindult, de hosszú még az út a lehetőségek nagyobb kihasználásáig. Magyarország sajnos le is van maradva a környező országokhoz mérten ezen a téren. A gyártók – ahogy az S&T Consulting kutatásából is egyértelműen kiderült – a költséghatékonyabb megoldásokat keresik, azaz a teljes géppark okos gépekre történő cseréje nem perspektíva számukra. A fejlődéshez első lépésként meg kell tanulniuk a cégeknek okosan használni a meglévő eszközeiket. Azoknak a vállalatoknak, akik nem szeretnének a versenyben lemaradni, mindezt a lehető leggyorsabban kell elérniük.

A technológia már a kezünkben van

Az Ipar 4.0 az elkövetkező néhány évben a teljes ipari szektort meg fogja reformálni a tervezéstől kezdve, a karbantartáson át, a gyártási folyamatok optimalizálásán keresztül, egészen a kutatás-fejlesztésig, árazásig, vagy akár a termékbevezetésig. Ráadásul a legtöbb technológia már jó ideje elérhető és az élet számos területén már alkalmazzák ezeket. Az IT-ben már évek óta használnak szenzorokat, mobilkommunikációt és wifit. Több, mint 10 éve lehetőség van a hálózati forgalmak terrabájtjainak elemzésére, például a hackerek beazonosítására is hasonló technológiák használatosak. A hatalmas mennyiségű adat elemzésére és BI dashboardok fejlesztésére kifinomult módszerek állnak rendelkezésre. Azoknak, akik elsők akarnak lenni az Ipar 4.0 területén, és ezáltal versenyelőnyre szeretnének szert tenni, első lépésként ezeket a már meglévő technológiákat kell beépíteniük mindennapi működésükbe. A Roland Berger kutatása alapján ugyanis ipari digitalizációval 25 százalékos ROCE (tőkemegtérülés) növekedés és közel 7 százalékos profitabilitás növekedés érhető el, azaz a fejlesztés eredményei bizonyítottan jelentősek.

Felokosítás az Ipar 4.0 első lépése

Szabó Péter, az S&T Consulting nemzetközi rendszerintegrátor ügyvezető igazgatója elmondta, a magyar vállalatok egy részénél már rendelkezésre áll egy alap technológia, amit „felokosítva” ráléphetnek az Ipari Digitalizáció útjára. A legtöbben alkalmaznak vállalatirányítási rendszereket, a megrendeléseket digitálisan követik, a karbantartásokat, leállásokat elektronikusan rögzítik, gépsoraik sok paramétert gyűjtenek a gyártási folyamatról. Hatalmas adatvagyonon ülnek, aminek lehetőségeit sokszor nem használják ki. A megfelelő kommunikáció biztosításával, esetleg további szenzorok és mérések beépítésével, de méginkább a különböző rendszereik összekapcsolásával adataik automatizált feldolgozásával és elemzésével termelésük hatékonyságát jelentősen javíthatják.

A folyamatok átgondolásával érdemes kezdeni

A S&T Consulting tapasztalatai alapján a magyar gyártócégek többek között a következő hibákat szokták elkövetni, nem teljeskörűen kihasználva ezáltal meglévő technológiai eszközeik:

  1. Manuális adatrögzítést végeznek, mely nagy hibaszázalékot eredményez.
  2. Szenzorok hiányában nem automatizáltan mérik gépeik teljesítményét.
  3. Nem integrálják rendszereiket, nem látják és menedzselik integráltan a gyártási és logisztikai folyamataikat. 
  4. Nem fordítanak elég figyelmet az adatok elemzésére, következtetések levonására.
  5. Nem figyelnek megfelelő mértékben az IT biztonságra.
  6. Elvetik a digitalizációs fejlesztéseket, mivel nincs erőforrásuk teljesen új gépsorokra, pedig a meglévő eszközeiket is felokosíthatnák.

Nem szabad tehát elfelejteni, hogy az Ipar 4.0 nem az új okos eszközök beszerzésénél kezdődik, hanem a folyamatok átgondolásával, a meglévő eszközök hatékonyabb kihasználásával és az egész gyártási folyamatba, rendszerbe való integrálásával, amire sajnos sok gyártó vállalatnak nincs saját erőforrása és szaktudása. Az S&T és a hasonló integrátorok segítenek rendszerekben gondolkozva, széleskörű tapasztalataikat felhasználva, a gyártó cégek számára személyre szabottan kiválasztani azokat az irányokat, amikkel valóban hatékonyságnövelést lehet elérni és az Ipari Digitalizációnak köszönhetően valós versenyelőnyre lehet szert tenni.

Az S&T Consulting Hungary Kft. információtechnológiai tanácsadást, IT megoldások szállítását és integrációját, valamint testre szabott, egyedi fejlesztéseket kínál ügyfeleinek. Portfoliója a vállalatirányítási és szoftver szolgáltatási megoldásoktól, az ipari termék-életciklus menedzsment rendszereken és az IT biztonsági megoldásokon át az IT infrastruktúrák teljes köréig (aktív hálózatok, szerver- és tárolórendszerek, virtualizáció, mentés, archiválás, stb.) terjed. Ügyfelei magyarországi és nemzetközi nagy- és középvállalatok, elsősorban a pénzügyi, telekommunikációs, ipari és közmű szektorokból, valamint az állami intézmények közül. Az S&T Csoport tagjaként Magyarországon kívül további 20 országban áll ügyfelei rendelkezésére.

www.snt.hu

Hírlevél feliratkozás

Kiemelt partnereink