Beszállítók Hatékony szerszámcsere és -rögzítés a Hilma-Roemheldtől

Hatékony szerszámcsere és -rögzítés a Hilma-Roemheldtől

autopro.hu | 2019.10.22 11:00

Hatékony szerszámcsere és -rögzítés a Hilma-Roemheldtől

Alacsony darabszám mellett is gazdaságos gyártás.

Hirdetés

Számoljunk egy kicsit!

Egy kétműszakos üzemben, évente 250 munkanapot és műszakonként egy szerszámcserét feltételezve, az éves átszerelések száma 500. Szerszámcserénként, kézzel rögzítő szorítók esetében 25-30 percet és megfelelő gépállást számítva gyorsan összejön havonta 4 000 – 5 000 Eurós kiesés. Az így számított szerszámcsere költségből évi 60 000 Eurót kapunk. A beruházási költség hidraulikus üreges-dugattyúhengeres szerszámbefogó rendszer, rögzítő lécek és hidraulikus egység esetén 8 000 - 12000 Euró. Ehhez hozzájön az évi 15 000 Eurós átszerelési költség, így a teljes összeg 27 000 Euró.

Következtetés: a gyorsbefogó rendszer beruházási költsége a példa szerint már az első évben, néhány hónap alatt megtérül. Ezzel még nincs vége! Hiszen a szerszámcsere 6 percre rövidül, hozzájön még a megnövekedő gyártási idő hozama, így gyakorlatilag fél órával rövidül az átszerelési idő naponta. Ez 250 munkanap alatt 125 órát tesz ki, így a megnövekvő gépi futásidő további újabb rendelések felvételére nyújt lehetőséget.

Alacsony darabszám mellett is lehetővé válik a gazdaságos gyártás, ráadásul a nagy szériás termékek gyártása is fokozható. Az elmúlt évek gyakorlata számos alkalommal bizonyította, hogy a folyamatos fejlesztés és kapacitásnövelés elengedhetetlen ahhoz, hogy a vállalkozások tarthassák a lépést versenytársaikkal. Az automatizált rendszerek előtérbe kerülése szükségessé teszi a szerszámok gyors és hatékony cseréjét.

A Hilma hidraulikus rögzítőelemeinek működése

Mire képes az, aki gyorsan tud szerszámot cserélni?

A rövidebb felszerszámozási idő megnöveli a gépek futásidejét és növeli a gyártás kapacitását. A megnövekedett termelési képesség újabb megrendelésekhez biztosít többlet erőforrást. Ezen felül csökkenthető a szükséges befogóeszközök száma, ezáltal egyszerűsítve kezelésüket.

A szerszámbefogó- és cserélőrendszerek a felszerszámozás automatizálását is ösztönözik, mivel a tevékenységek automatikus vezérlése lehetőséget ad a komplex gyártási folyamatba történő integrálásra.
A befogórendszerek további előnye a minőségben és a kezelésükben rejlik. A nagy erők mellett biztosítják a stabil szorítást, a tájolási- és befogási folyamat reprodukálhatóságát, valamint a rögzítési helyek optimális megválasztásával a gyártás pontosságát. Emellett a befogórendszerek csökkentik a formák és a szerszámok kopását.

Mechanikus szerszámbefogó vizuális ellenőrzéssel
Mechanikus szerszámbefogó vizuális ellenőrzéssel

A lemezalakításban alkalmazott eljárásokhoz hasonlóan, számos lehetőséget kínál a német Hilma-Roemheld GmbH a szerszámrögzítés- és csere területén. Számos hidraulikus-, hidro-mechanikus, mágneses-, mechanikus, és már elektromechanikus működtetésű befogórendszer létezik, melyek a különböző cserélő elemekkel (görgős- és golyóslécekkel, konzolokkal, szállító kocsikkal) kombinálhatók. Ezen eszközök használatával drasztikusan csökkenthető a felszerszámozási idő, még a kis sorozatú gyártások esetén is. A megfelelő befogó- és kiegészítő elemekkel, azonban a nagy sorozatban gyártott, egységesített termékek hatékony gyártása is fokozható annak ellenére, hogy kevesebb szerszámcserét igényelnek. Az eszközök használatával nagyban elkerülhetjük az esetleges emberi hibákból adódó veszteségeket, normalizálhatjuk az átállásokra fordított időket.

Optimális megoldások kiválasztása

A szerszám rögzítő elemek és maguk a cserét gyorsító kiegészítő eszközök, szinte valamennyi helyzetre megoldást kínálnak. Az ügyfelek így mindig a számukra legoptimálisabb megoldások közül választhatnak. Például nagyobb hely nyerhető a présasztalba építhető befogóelemek teljes besüllyesztésével. Különböző méretű, adaptív befogórendszerek építhetők be a szerszámokhoz.

Az egyszerű hidromechanikus rögzítő-anyákat és rögzítő-karmokat elsősorban akkor célszerű alkalmazni, ha a szerszámok rögzítőperemének magassága és szélessége egységes, és még elfogadható a néhány perces rögzítési idő. A hidraulikus rögzítőelemek, mint az üregesdugattyús henger, betoló-, sarok és ékes rögzítők már 8-20 percre csökkentik a befogási- és kilazítási időt. A gépkezelő erőkifejtés nélkül és szinte azonnal tudja rögzíteni a szerszámot, ezzel fokozva a folyamat biztonságát és a gyártás minőségét. A hidraulikus befogórendszerek erői ellenőrizhetők és a szerszámcsere automatizálható, továbbá a befogórendszerek átalakíthatók és könnyen szerelhetők, számos szerszámnál alkalmazhatók. Az újgenerációs szorítóelemekre jellemző az ergonómia, kisebb súlyok és mechanikus működtetés esetén a megfelelő szorítás vizuális ellenőrzése is lehetséges. Ezen felül egy komplett elektromechanikus rendszer esetén teljes mértékben automatizálható már egy szerszámcsere, elhagyva az emberi munkafolyamatok jelentős részét.

Új, kompakt ergonomikus szorító
Új, kompakt ergonomikus szorító

A további szerszámcserét segítő eszközökkel pedig tovább csökkenthetjük a szerszám-átállásokra kalkulált időt és költségeket. A szinte minden présasztalra felszerelhető mechanikus vagy hidraulikus működtetésű lécek megkönnyítik a nehéz, nagyméretű szerszámok cseréjét. A golyós és görgős lécek teherbírása széles skálán mozog, akár 160 kN/m, azaz 16 tonna méterenként. Az elemek kombinálhatóak a gyártó hidraulikus szerszámrögzítő megoldásaival, így a felhasználó részére egy teljesen automatizált, költséghatékony rendszert kínálnak. A szorítólécek utólagos egy már meglévő présgépen történő kiépítése is egyszerűen kivitelezhető. A megfelelő léc kiválasztásához segítséget nyújt a Roemheld csoport magyar nyelvű, ingyenesen használható kalkulátora, amellyel pár perc
alatt kiválasztható a célnak legmegfelelőbb eszköz. (A magyar nyelvű kalkulátor a termékoldalon keresztül érhető el.)

Konzol betoló mechanikával
Konzol betoló mechanikával

A szerszámcserét segítő léceken túl, további kiegészítő elemek a konzolok, melyek tovább könnyítik a szerszám megfelelő pozícióba juttatását. Ezek a költséghatékony elemek egyszerűen telepíthetőek és helytakarékosak, így ideális megoldást jelentenek az utólagos felszereléshez. A tartókonzolokat a prés oldalára kell felfüggeszteni. Nagyobb szerszámsúlyok és nagyobb szerszámszélesség esetén a felfüggesztett tartókonzol lábbal is felszerelhető. A padlózat egyenlőtlenségének kompenzálására a támasztékok állítható lábakkal kerültek kialakításra, gömbcsuklóval és csatlakozással. A tartómagasság ezt követően ± 60 mm-rel változtatható. A konzolok elektromos és kézi szerszámbetolással is rendelkeznek, amelynek köszönhetően különösebb emberi beavatkozás nélkül, gyorsan a kívánt helyre pozícionálhatóak a szerszámok az adott gépben.

A szerszámcserélő kocsik, akár 1600 kg-os teherbírással biztonsági dokkoló egységgel, valamint manuális és elektromos meghajtással rendelhetőek. A kocsik emelési magassága 250 mm-től 1600 mm-ig állítható, de természetesen az egyedi vevői igények kielégítése is lehetséges.

Szerszámkocsi kisebb súlyokhoz
Szerszámkocsi kisebb súlyokhoz

A fenti megoldások kombinálásával és a Hilma-Roemheld cég termékeivel a szállítástól a szerszám pozícionálásán keresztül, annak gyors rögzítéséig elérhetővé válik egy szerszámcsere a felhasználók számára.

A Hilma-Roemheld GmbH szakemberei átfogó és kipróbált szorító és a szerszámcserét meggyorsító további kiegészítő megoldásokkal állnak rendelkezésre az ipari sajtoló- és présgépeket használók számára. A Gimex-Hidraulika Kft., mint a gyártó magyarországi partnere, vállalja a műszaki tanácsadáson túl a szerszámbefogó rendszerek komplett kivitelezését és szervizelését.

Forrás: Hilma-Roemheld GmbH

További információért látogasson el a Gimex weboldalára!

Kiemelt Partnereink