Best Practice Felívelőben az online ipari árverések piaca

Felívelőben az online ipari árverések piaca

2016.06.24 08:20

Felívelőben az online ipari árverések piaca

Egyre nagyobb az érdeklődés hazánkban az online ipari árverések iránt. Az Intergavel Aukciószervező Kft. már 11 éve foglalkozik ezzel a speciális tevékenységgel a hazai piacon. Természetesen igény esetén élő aukciót is szerveznek, de egyre inkább az internetes licitálás jellemző. Speciális, nagy értékű gépekre még az USA-ból, vagy Indiából is érkezett érdeklődés.

Hirdetés

– Az online ipari aukciók sztárjai a logisztikai berendezések, felszerelések – mondja Kocsis Csaba, az Intergavel Aukciószervező Kft. ügyvezetője. – Targoncák, emelők, darupályák, valamint polcrendszerek iránt nagy a kereslet és jó áron lehet azokat értékesíteni. Sok esetben az ügyfelek előre kérnek értesítést, ha ilyen termékek kerülnek a piacra. Ugyancsak könnyen értékesíthetők a szerszámgépek, különösen, ha jó állapotúak, teljesen használhatók, illetve sok kiegészítővel rendelkeznek. A speciális, nagy értékű gépekre, gépsorokra még a tengerentúlról, Texasból vagy Indiából is érkezett már érdeklődés. Az irodabútorok is nagyon népszerűek, különösen, ha kevésbé használtak.

– A piac élénkülését mutatja, hogy egyre több a megbízó, sok a visszatérő ügyfél, és az is jellemző, hogy egy vásárló később úgy dönt, hogy a feleslegessé vált készleteit ő is online aukción értékesíti – ismerteti Kocsis Csaba.

Az online ipari árverések száma 2015-ben csaknem duplájára nőtt az azt megelőző évhez képest, a megbízók száma pedig másfélszeres volt. A tavalyi évben 1,83 millió euró (576 millió forint) összértékű áru cserélt gazdát ilyen módon. A 2015-ös évben 54 aukció zajlott, vagyis szinte minden héten indult újabb árverés, ez az ütem idén még fokozódott.

A megbízók azért kedvelik az online árverést, mert a folyamat teljesen átlátható, kizárt a manipuláció. A versengés garantálja, hogy a legmagasabb elérhető áron értékesítsék a termékeket. A 2015-ös tapasztalatok szerint a meghirdetett tételek 80-90 százaléka azonnal, az első árverési fordulóban gazdára talál. Az online ipari árverés abban különbözik a lakossági aukciós piacoktól, hogy itt meghatározó az értékbecslés jelentősége, ami nagy szakértelmet kíván. A tételek általában az aktuális piaci ár alatt indulnak, és megfelelő érdeklődés esetén meghaladják azt.

– A www.intergavel.hu aukciós felületen kizárólag a cégnyilvántartásban ellenőrzött társaságok regisztrációját fogadják el, hogy a fizetési problémák lehetőségét minimálisra csökkentsék. Jelenleg 5000-nél több vásárlónak van lehetősége licitálni, de folyamatosan bővül a táboruk, akárcsak az eladóké – teszi hozzá Kocsis Csaba.

(x)

Hirdetés

Kiemelt Partnereink