Best Practice Energorain, avagy az eső akkor esik, amikor ön akarja

Energorain, avagy az eső akkor esik, amikor ön akarja

Energotest | 2016.12.08 06:21

Energorain, avagy az eső akkor esik, amikor ön akarja

A járműipar folyamatosan változó világa a célgép- és tesztberendezés gyártó cégeket új kihívások és technológiák fejlesztése elé állítja. A 25 éves járműipari tapasztalattal rendelkező ENERGOTEST Diagnosztikai és Automatizálási Kft. folyamatos kutatással és fejlesztéssel kíván a piaci elvárásoknak megfelelni. Legfrissebb újdonságuk az Energorain fantázianévre keresztelt esőkabin.

Hirdetés

Az Energotest Kft. széles tevékenységi spektrumán belül az úgynevezett projekt- csoport egyedi, komplex tesztberendezések, motorféktermek és futómű vizsgáló tesztberendezések területére specializálódott és szignifikáns tapasztalatot halmozott fel CAD rendszerek, CAN BUS mérés, adatgyűjtés és a frekvenciaváltós hajtások területén, amelyek kiváló bázisként és innovációs alapként szolgáltak az Energorain esőkabin fejlesztésénél.

Mint minden projektet, az esőkabin tervezését is az ügyféli igények felmérése, azok egzakt specifikálása előzte meg. Ezt a topológia tervezés és a komplex mecha- tronikai koncepció készítés követte. De mire is jó az esőkabin valójában? A járműiparban az OEM vállalatokra nézve érvényben lévő szigorú szabványok nagy súlyt fektetnek a járművek tömítettségének vizsgálatára és megfelelőségére. Az Energorain esőkabin nagy segítséget nyújt a minőségellenőrzés során a tömítettségi jellemzők vizsgálatára. Méreteit alapvetően a vizsgálandó jármű befoglaló mérete határozza meg. A víz permetezése hat oldalról 60⁰ és 120⁰-ban permetező fúvókákkal valósítható meg: elölről, hátulról, jobbról, balról, lentről és fentről. A fenti fúvókamátrix -1500 mm-es tartományban állítható. A szükséges vízmennyiséget hat darab frekvenciaváltóval térfogatáramra szabályozott szivattyú szállítja egy külső tartályból a fúvókákhoz, ennek a szofisztikált és energiatakarékos szabályozásnak köszönhetően – az ügyféli igényeknek megfelelően – a fúvókák együttes szórásképe beállítható. A mérés- adatgyűjtést a saját fejlesztésű CAN BUS EPP (Energotest Protocol Polyp) mérőrendszer biztosítja, amely motorféktermi és gyártás-végátvételi környezetben tartósan bizonyította már megbízhatóságát. A bejövő adatok, státuszok és funkciók HMI kijelzőn, egy saját fejlesztésű grafikus megjelenítő környezetben kerülnek megjelenítésre és állnak a végfelhasználók rendelkezésére. Egy neves autóbusz gyár a közelmúltban már megrendelt egy 14800mmx4040mmx4920 mm méretű kivitelt. Az Energorain épített modellje a Techtogether mérnökhallgatói versenyen is jelen volt, ahol a mérnökhallgatóknak feladatokat kellett megoldaniuk annak működtetése érdekében.

Az esőkabin fejlesztésének sikere során a CAD szoftverek (ProE Wf5/ CREO 2.0, EPLAN P8) magas szintű ismerete és használata is szerepet játszott. A 3D modellezés már nem csak a gépészeti konstrukció, hanem az elektromos szekrények vonatkozásában is értelmet nyert. A kiváló mérnöki és szakmai alapokkal rendelkező Energotest projekt team nap mint nap olyan műszaki feladatokkal találkozik, amik szériában gyártott termékekhez köthető nem széria megoldásokat igényelnek és a jövőben is együtt lélegzik a járműipar folyamatosan változó világával.

(x)

Hirdetés

Kiemelt Partnereink