Best Practice Beckhoff Technology Day 2016: jövőálló technológiák az Ipar 4.0 számára (beszámoló)

Beckhoff Technology Day 2016: jövőálló technológiák az Ipar 4.0 számára (beszámoló)

2016.10.13 12:10

Beckhoff Technology Day 2016: jövőálló technológiák az Ipar 4.0 számára (beszámoló)

A szeptember 29-én második alkalommal megrendezett, ismét teltházas Beckhoff Technology Day konferencia egy olyan egész napos, ingyenes rendezvény volt, amelynek célja az automatizálási technológia aktuális trendjeinek az ismertetése, valamint a Beckhoff legújabb technológiáinak és megoldásainak a bemutatása volt.

Hirdetés

A konferenciához kapcsolódó kiállítótérben működés közben is megtekinthető volt néhány Beckhoff technológiát szemléltető bemutatóalkalmazás.

A rendezvényt Perecz Tamás, a Beckhoff Automation Kft. ügyvezető igazgatójának előadása nyitotta meg, amelyben végigkövethettük nem csak üzleti, hanem technológiai szempontból is a Beckhoff több mint 30 éven keresztül végbement fejlődését, kiemelve a fontosabb állomásokat.

Ezt követte Jamriska Péter előadása a Beckhoff többtengelyes Moduláris Szervorendszereiről. A prezentáció egy rövid termékáttekintéssel indult, amely szemléltette a Beckhoff hardver- és szoftvereszközeinek kiváló.

Ezután az előadás gerincét képező, TwinCAT 3 mozgásvezérléssel kapcsolatos TE132x Bode-diagram funkció bemutatása következett. A szoftverkiegészítő, köszönhetően a szervorendszer rezgésekre adott válaszainak a logaritmikus skálán történő ábrázolásának, nagy segítséget nyújt a szervo hangolásában, illetve bizonyos kereteken belül akár mechanikai hibákra is felhívhatja a figyelmet. Éppen ezért a téma az átviteli függvény értelmezésére volt kihegyezve, és olyan fontos definíciók kerültek részletezésre, mint pl. a sávszélesség, erősítés- és fázistöbblet. Egy gyakorlati példán keresztül a szoftver használata is bemutatásra került, illetve a résztvevők betekintést nyerhettek egy jelenleg még fejlesztés alatt lévő, komplett hajtáslánc-tervező szoftver, a TwinCAT Motion Designer működésébe is.

Cserpák Mihály IPC-kről szóló előadása az újdonságok rövid ismertetésével kezdődött, majd egy nagyon aktuális témára, az IoT-területre tért át.

A mindennapi életben okoseszközeinknek köszönhetően az informatika behálózza életünket, és gyakorlatilag annak nehezen nélkülözhető részévé válik. Számtalan olyan alkalmazás könnyíti meg életünket, amelyek segítségével egyik eszközünkről egy másikat tudunk vezérelni vagy monitorozni, de ehhez elengedhetetlen az eszközök közti adatcsere. A folyamatos és biztonságos termelés fenntartása érdekében az iparban is egyre inkább elvárás, hogy a termelő gépek ne csak egymással horizontálisan - a termelési folyamat zavartalan működése érdekében - legyenek képesek kommunikálni, hanem vertikálisan is, automatizálva ezzel az adatgyűjtési folyamatot a vállalatirányítási rendszer és egyéb diagnosztikai és beavatkozó szoftverek számára. A TwinCAT Connectivity szoftver moduljai lehetőséget kínálnak az egyszerű PC-n futó alkalmazásokkal (pl. Excel tábla), napjaink legelterjedtebb adatbázisaival, illetve a felhővel történő adatcserére, és mindezt közvetlenül megtehetjük akár már a terepi szintről. Az előadás első része ennek elméleti hátterét ismertette, a második részben pedig a Beckhoff csapata által készített demóalkalmazás került bemutatásra. Az okostelefonra letölthető Beckhoff IoT program segítségével a demót bárki tesztelhette.

A továbbiakban egy felhasználói megoldás bemutatása következett. Mészáros Miklós, a ProCAM Kft. ügyvezetője az első hazai gyártású, Beckhoff vezérléssel ellátott CNC-lángvágó berendezés, a PreciTrack PTF2030-as prototípus létrehozásának, valamint a CAD-Lines Kft. telephelyén való telepítésének történetét ismertette.

Mikli Áron előadásban a TwinCAT 3 legújabb verziójának újdonságai kerültek bemutatásra. A Visual Studio 2015 és Windows 10-el való kompatibilitás mellett bemutatásra került az új EtherCAT Automation Protokol Konfigurátor grafikus felülete, ahol egyszerű konfigurálással összerendelhetjük egymással egy Ethernet-hálózaton összekötött vezérlők változóit.

Számos PLC-s újdonsággal valamint programozást könnyítő beépülő elemmel fejlesztették az új verziót, mint például a drag&drop módszerrel programozható grafikus nyelvek, kibővített változóműveletek és retain-adatok használata. Az új verzióban konfigurálható egy felhasználó-adatbázis, ahol egyes felhasználócsoportoknak hozzáférést biztosíthatunk adott funkcióblokkokhoz, míg más csoportoktól letilthatjuk a hozzáférést.

A prezentáció végén pedig a TwinCAT 3 többmagos processzorkezeléséről kaphattunk információt.

Fenyvesi Gábor, az evopro systems engineering Kft. szoftverfejlsztő mérnöke a KUKA Robotics Hungária Ipari Kft. számára fejlesztett, Beckhoff adatgyűjtő PLC-vel felszerelt innovatív klímakamra-monitorozó rendszert mutatta be.

A napot Cserpák Mihály XTS – lineáris szállítórendszer újdonságait ismertető előadása zárta. Bemutatásra került az XTS-rendszer felépítése, az új motormodulokkal és vezetősínekkel kialakítható konfigurációk. A hagyományos lóversenypálya-kialakítás mellet már lehetséges S-alak, négyzet, kör vagy akár egyenes (nyitott pálya) kialakítás is. Említésre került az új mozgatóelem, ami nagyobb terhelhetőséggel rendelkezik az előző kialakításokhoz képest. Harmadik féltől származó vezetősínekkel akár 10 kg-os terhek szállítása is lehetséges. A TwinCAT 3 többmagos processzorkezelésének, és az új, nagyobb teljesítményű IPC-szériáknak köszönhetően az XTS hossz- és mozgatóelem korlátai folyamatosan csökkennek, így jelenleg akár 25 méter hosszúságú pálya is kialakítható. Az előadás végén a gyakorlatban is betekintést nyerhettünk az XTS-konfigurálás lépéseibe a teljesen új projekt megnyitásától a mozgatóelemek megmozdításáig.

Kiemelt Partnereink