Best Practice Beckhoff Szakmai Napok: PC-alapú automatizálás – az Ipar 4.0 alappillére

Beckhoff Szakmai Napok: PC-alapú automatizálás – az Ipar 4.0 alappillére

2016.06.24 11:11

Beckhoff Szakmai Napok: PC-alapú automatizálás – az Ipar 4.0 alappillére

Az ország több pontján – Budapest mellett Miskolcon és Veszprémben – is megrendezett szakmai rendezvénysorozat egy olyan egész napos esemény volt, amely egyedülálló lehetőséget kínált arra, hogy az érdeklődők a Beckhoff legfrissebb újdonságairól értesüljenek.

Hirdetés

A szakmai napokon a résztvevők megismerhették a TwinCAT 3 automatizálási szoftver nyújtotta lehetőségeket az IoT és az Ipar 4.0 koncepciók gyors és hatékony megvalósításához; megtudhatták, hogyan alkalmazható a PC-alapú CNC-technológia a nagy pontosságú CNC-alkalmazások megvalósítására; áttekinthették a legújabb I/O-fejlesztéseket; betekintést nyerhettek abba, hogyan integrálható zökkenőmentesen a PLC- és robotvezérlés, valamint megismerhették az ipari és kollaboratív robotok közti alapvető különbségeket.

Az érdeklődők a kiállítótérben működés közben is megtekinthettek néhány Beckhoff technológiát szemléltető bemutatóalkalmazást, valamint találkozhattak a Beckhoff magyarországi csapatával és a KUKA Robotics Hungária Ipari Kft. értékesítési vezetőjével.

Az esemény Perecz Tamás rövid áttekintésével kezdődött a PC-alapú filozófiáról. Többek között megtudhattuk azt is, hogy az atomfizikus Hans Beckhoff által alapított vállalat az 1980-as évek óta a PC-alapú vezérléstechnikára épít, ezért a vállalat filozófiája teljesen azonosulni tud az internet és az automatizálás konvergenciájával. Korát megelőzve, a vállalat már 30 éve lefektette az Ipar 4.0 alapjait.

Ezt követte Jamriska Péter „Az egyszerű mozgásvezérléstől a komplex CNC-megoldásokig” című előadása, amelyen a résztvevők betekintést nyerhettek a Beckhoff azon CNC-megoldásaiba, melyekkel több tengely esetén interpolált pályamozgást lehet megvalósítani. Az előadás kitért a TwinCAT automatizálási szoftverben történő tengelykonfigurálásra és paraméterezésre, a DIN66025 szabvány szerinti NC-programozási nyelvre, valamint a három tengely interpolálására alkalmas NCI, és az akár 32 tengely interpolálását lehetővé tevő CNC-szoftvercsomagok közti alapvető különbségekre.

Egy rövid szünet után Cserpák Mihály vette át a szót. „Robotkinematika TwinCAT3-mal” című előadása során bemutatásra került a TwinCAT Motion Control szoftvercsomag egyik modulja, melynek segítségével akár 4 tengelyes kinematikus transzformáció is megvalósítható egy rendszeren belül. A kinematikus transzformációk segítségével akár olyan robotkarvezérlés (pl.: SCARA, DELTA, stb. …) is kivitelezhető, amelyhez nincs szükség külön robotvezérlőre, illetve egyedi robotprogramozási nyelvre, mivel a mozgást akár G-kódos vagy PLC funkcióblokkok segítségével is le lehet programozni.

Ezt követte Perity Gábor, a KUKA Robotics Hungária Ipari Kft. értékesítési vezetőjének „Az ipari és a kollaboratív robotok közti különbség” című előadása. A KUKA mindig is élen járt az ipari robotok fejlesztése és alkalmazása terén. A technológia fejlődésének köszönhetően ma már szinte az életünk részévé válnak az úgy nevezett kollaboratív robotok, amelyek merőben különböznek az ipari robotoktól mind alkalmazási területükben, mind felépítésükben. Az előadáson a két robot közötti különbség került felvázolásra, valamint bemutatásra került egy fontos lépés az Ipar 4.0 felé.

Cserpák Mihály második előadásán, a „TwinCAT Connectivity: Kiterjesztett kommunikációs alternatívák PC-alapon” című előadáson betekintést kaphattunk a TwinCAT-rendszer által nyújtott kiterjesztett kommunikációs lehetőségekbe. Ezen belül az IoT és az Ipar 4.0 jegyében áttekintésre kerültek többek közt a vertikális (PLC – HMI/MES/ERP) és felhőalapú protokollok, valamint ezek előnyei az automatizálás szempontjából. Továbbá bemutatásra kerültek olyan megoldások is, ahol az előrejelző karbantartás illetve gyártásoptimalizálás céljából az összegyűjtött adatok analizálása valós időben történik.

A napot Jamriska Péter „EtherCAT-aktualitások: I/O-újdonságok és az egykábeles EtherCAT P” című előadása zárta. Az előadás gerincét a vezérlőszekrény nélküli automatizálás felé vezető utat egyengető egykábeles EtherCAT P technológia részletes ismertetése adta, de a prezentációban helyet kapott a többfunkciós üzemmóddal rendelkező EK9300 típusú PROFINET, valamint az EK9160 IoT-buszcsatoló is. Utóbbi termék segítségével lehetőség van a folyamat- és buszdiagnosztizálási adatok továbbítására közvetlenül a felhőbe.

(x)

Hirdetés

Kiemelt Partnereink