Best Practice Ajánlattól a megvalósításig – szerszámkészítők szolgálatában a CAD-Terv

Ajánlattól a megvalósításig – szerszámkészítők szolgálatában a CAD-Terv

2016.07.27 10:28

Ajánlattól a megvalósításig – szerszámkészítők szolgálatában a CAD-Terv

Milyen lehetőségei vannak egy szerszámkészítőnek ma Magyarországon? Mik azok a technológiai és finanszírozási megoldások, amelyek elérhetőek? Cikkünk elsősorban a műanyag fröccs-, illetve fémöntőszerszámok tervezésével és gyártásával foglalkozókat szólítja meg. Ezekre és hasonló kérdésekre ad választ, bemutatja továbbá, hogy miként tud mindezekben segíteni a CAD-Terv Mérnöki Kft.

Hirdetés

Mint minden termék, e szerszámok értékesítése is az árajánlattal kezdődik. Az árajánlat minősége, gyorsasága, egy árkalkuláció pontossága kiemelt jelentőségű egy projekt sikerességében. Ha alábecsüljük a költségeinket, annak igen komoly anyagi következményei lehetnek. Ha pedig felé becsüljük az árakat, könnyedén alul maradhatunk az árversenyben.

A szerszám ajánlatkészítése a gyártandó termék CAD modelljének megnyitásával kezdődik. A CATIA egy széles körben elterjedt autóipari CAD rendszer. Lévén, hogy a CAD-Terv Magyarországon a CATIA egyedüli viszonteladója, így megoldásaival az ilyen formátumú modellek írása-olvasása natívan működik. Ez egy igen fontos szempont lehet a beszállítói státusz megszerzésében. A MultiCAX technológiának köszönhetően azonban más szoftverekből származó adatok fogadására is lehetőség nyílik. Egy szoftverrel kezelhető így az összes adattípus, nem kell más programokat beszerezni.

A CATIA kimagasló technológiával bír a felületek kezelése terén. Felületjavító moduljával például az IGES-ben érkezett termékek geometriai hibái gyorsan orvosolhatóak. A falvastagság analízis eszközzel, kiszűrhetőek azok a falvastagság változások, amik a gyártási hibákat okozhatják.

A szerszámtervezőknek készült modulokban olyan beépített automatizmusok vannak, amelyek az alap funkcionalitáshoz képest felgyorsítják a munkafolyamatokat. Ilyen például az alkatrészmodell bontása álló és mozgó oldalra. Erre az oldalferdeségek alapján működőképes javaslatokat tesz a szoftver, amely természetesen tovább módosítható, személyre szabható. A funkció nem helyettesíti a szakértelmet, hanem támogatja azt, hisz nem kézzel kell több ezer felületet kiválogatni. Az ilyen jellegű feladatokra fordított mérnöki idő így nagymértékben csökkenthető.
A beépített szabványos szerszámkatalógusokból lehetőség nyílik teljes szerszám összeállítására. Ezen katalógusok természetesen bővíthetőek saját elemekkel, lehetővé téve a cégen belüli megoldások elkészültét.

Kritikus pont lehet a csúszka elhelyezése, mozgása. Kinematikai modul segítségével valósághűen szimulálható a szerszám nyitása, és ezen elemek mozgása. Kiváltható ezzel az esetleges korrekció vagy újratervezés ideje, költségei.
Egyszerűbbé teszi a gyártás tervezését úgy, hogy ugyanabban a szoftverben érhető el a szerszámtervező (CAD) és a megmunkálási programot készítő (CAM) modul. Nincs adatkonverzió, a furatinformációk közvetlenül kiolvashatóak a CAD modellből, javítva ezzel a gyártás biztonságát, csökkentve a CAM program elkészítésének idejét.

Elektródatervező moduljának legjobb jelzője a praktikusság. Elegendő kiválasztani a szerszámon azokat a felületeket ahol az elektródát szeretnénk használni. A program ezekből az elemekből létrehozza az elektróda geometriáját, amiket további paraméterekkel finomíthatunk.

Finanszírozási oldalról az aktuális, 7 éves EU-s pénzügyi ciklusban komoly támogatásra számíthatnak a feldolgozóipari, és itt kiemelten az autóipari beszállító kis- és középvállalkozások. Kormányzati szándék, hogy a következő 1-2 évben az összes ilyen jellegű pályázat kiírásra kerüljön. A pályázást és beszerzést megkönnyítendő, pályázatírási és finanszírozási kérdésekben is tud támogatást nyújtani meglévő és leendő ügyfelei számára a CAD-Terv.

A technológiai előnyök hozzájárulnak ahhoz, hogy az egyedi vevői igények, rugalmasan és alaposan kezelhetőek, nagymértékben lecsökkentve az ajánlatkészítés, tervezés, a gyártás, a validálás, azaz a szerszám elkészültének idejét. Mindezen technológia előnyök által nyújtottak mellett a finanszírozási lehetőségek további versenyelőnyhöz juttathatják a vállalatát.

A következő cikkünkben egy fröccsöntési szimulációs megoldásunk lesz terítéken. Szó lesz arról, hogyan válthatóak ki a költség- és időigényes szerszámpróbák. Továbbá hogyan érhető el javuló termékminőség és csökkenthető a piacra lépés ideje a szimulációban rejlő lehetőségekkel.

Elérhetőségek:
[email protected]
www.cadterv.hu

(x)

Kiemelt Partnereink