Best Practice A nap kérdése: hogyan szállítsunk lítium-ion akkumulátorokat?

A nap kérdése: hogyan szállítsunk lítium-ion akkumulátorokat?

Kuthi Áron | 2019.04.08 16:11

A nap kérdése: hogyan szállítsunk lítium-ion akkumulátorokat?

Mint ahogy a tűzoltóknak is új ismeretekre, újfajta eljárások kidolgozására van szükségük, ha elektromos autóban keletkezett tűzhöz riasztják őket, az akkumulátorgyártó vállalatoknak és szállítmányozó cégeknek is naprakészeknek kell lenniük az akkumulátorok szállításának módjával kapcsolatban.

Hirdetés

Az energiacellák szállításával kapcsolatos biztonsági előírásokról az ENSZ veszélyes anyagok szállításáról szóló ajánlása rendelkezik, a testület folyamatosan figyelemmel követi a gyártástechnológia alakulását, szükség esetén frissítve a rendelkezéseket. De hogy ne kelljen a speditőröknek, logisztikai vállalatoknak, de még az Autopro olvasóinak se átnyálazni a UN3480-as kódszám alatt futó, a lítium-ion akkuk csomagolására vonatkozó, félezer oldalnyi száraz jogi szöveget, a NEFAB közreműködésével közzétesszük legfontosabb tudnivalókat.

Fontos tudni, hogy a Li-ion telepek szállításával kapcsolatos felelősség a küldő céget és a szállítmányozót terheli. Csak erre a célra képesített szakember (vagy a közvetlen felügyelete alatt dolgozó munkavállaló) mozgathatja és szállíthatja az akkumulátor(oka)t tartalmazó csomagolást.

Csak a megfelelő engedéllyel rendelkező szállítmányozó cég jogosult ilyen szállítmányt szállítani. A küldő fél felelős a megfelelő csomagolás beszerzéséért és annak kifogástalan állapotáért. A küldő fél felelőssége az ENSZ által előírt jelölés alkalmazása is, az árunak a csomagolástechnikai cég utasításai alapján történő készre csomagolása, a csomagolóanyagok előzetes tesztje, helyes feliratozása, és a küldemény iratainak csatolása.

Az akkumulátorok szállítása veszélyes üzem. Egy sérülés nemcsak a szállító járművet károsíthatja, hanem nehezen oltható tűzhöz, robbanáshoz is vezethet, így emberéletben is kár eshet. Természetesen nem állhat minden sarkon ENSZ-ellenőr, a termék útra bocsátásának, útjának és célba juttatásának minden fázisát szigorú előírások szabják meg. A csomagolást a szállítmányozó is ellenőrzi, így az nem fogja útnak indítani az árut, ha csomagolása sérült vagy nem felel meg a követelményeknek, hiányos vagy nem megfelelő a dokumentációja, feliratozása, jelölése.

Még mindig nem adtuk fel a pakkot, mi kell még?

  1. A Li-ion telep a 9-es veszélyességű, egyéb veszélyes szállítmányok kategóriájába tartozik. Ennek megfelelően kell feliratozni és jelölni, dokumentálni a küldeményt.
  2. A kategória megállapítása után a megfelelő engedélyekkel bíró szállítmányozó céget kell találni. Majd a céggel együtt kell meghatározni, megalkotni és tesztelni a kellő csomagolást, annak működését.
  3. Feladás előtt elengedhetetlen a megfelelő dokumentáció elkészítése és átadása.
  4. Megfelelő, az ENSZ által elfogadott külső jelölés, feliratozás is szükséges, akkumulátorok esetében "UN 3480 Lithium Ion Batteries"

A NEFAB globális csomagolástechnikai vállalat valós szállítási szcenáriók példáján keresztül tudja bemutatni a Li-Ion telepek szállításának lépéseit.

Kiemelt Partnereink