Gyártósor A Roemheld és a Halder a garancia a gyors és hatékony készülékszállításra és alkatrészszorításra

A Roemheld és a Halder a garancia a gyors és hatékony készülékszállításra és alkatrészszorításra

autopro.hu | 2019.12.09 07:35

A Roemheld és a Halder a garancia a gyors és hatékony készülékszállításra és alkatrészszorításra

A menetes kivitelű Halder emelőszem rendkívüli hordozóerőt biztosít, gyors és egyszerű telepítési módja lehetővé teszi, hogy csökkentsék az alkatrészek, rakományok cseréjével járó állásidőt. A Roemheld csoport mérnökei által kifejlesztett új, lapos szorítókarral ellátott rögzítőelem pedig azokhoz a készülékekhez nyújthat optimális megoldást, amelyeknél minimális hely áll rendelkezésre a hidraulikus elemek beépítésére, és ahol más szorító nem kínál megfelelő megoldást.

Hirdetés

Az automatizált rendszerek hatékony és gyors működtetését az említett eszközök együttes használata nagymértékben elősegíti. Egymást kiegészítve teszik lehetővé, hogy értékes időt spóroljon a termelés számára. A normáliákkal és munkadarab-rögzítő rendszerekkel foglalkozó német székhelyű Erwin HALDER KG termékpalettája folyamatosan új elemekkel bővül. A szokásos Halder minőségnek megfelelően a golyós és menetes emelőszemek is precízen elkészített, robosztus, ipari környezetben történő felhasználásra tervezett darabok.

Emelőszemek menetes furatba?

Kivételes húzóerő maximális biztonsággal és minimális erőfeszítéssel. A Halder által tervezett emelőcsapok már korábban is megbízható eszköznek bizonyultak az egyes alkatrészek emelésében és tartásában, nem utolsósorban egyszerű használatuk miatt. A menetes emelőcsapok bevezetésével a vállalat kibővítette a rakománykezelő berendezések kínálatát. Ezeket az emelőelemeket kifejezetten a meglévő menetekhez fejlesztették ki. Ugyanolyan gyorsan és egyszerűen telepíthetők, mint az emelőcsapok, valamint tökéletes biztonsággal és megbízhatósággal szállítanak ugyanolyan nehéz alkatrészeket.

A rakománykezelő eszközöket mindenütt használják, ahol a felhasználóknak ellensúlyokat kell rögzíteniük és alkatrészeket kell szállítaniuk vagy esetleg rögzítő elemeket, munkadarabokat kell cserélniük. Elvárható, hogy a magas színvonalú emelési segédeszközök nagy hordozóerőt és maximális biztonságot biztosítsanak, ám ezek további előnyeként a Halder fejlesztései immár egyszerű felhasználást is kínálnak. Az egyszerű telepítés minimálisra csökkenti az erőfeszítéseket, csökkenti a munkaterhelést és lerövidíti az állásidőket a gyártás során. Ha a szállítandó alkatrészen már van menetes furat, akkor a Halder által készített új menetes emelőcsapok ideális megoldást jelentenek a eszközök, készülékek gyors és könnyű mozgatására.

A hagyományos emelési segédeszközöket, például a hagyományos menetes emelőszemeket előbb be kell csavarni az alkatrészbe, és a folyamat befejeztével újra le kell venni. Ez értékes időt vesz igénybe, amely felhasználható lenne értéknövelő munkára is. Más megoldások megkövetelik, hogy külön rögzítő furatokat helyezzenek el az emelendő darabokon, így előfordulhat, hogy egyes alkatrészek esetén ez nem is lehetséges. Ezzel szemben menetes emelőcsapjaink már meglévő furatokat használnak, jelentősen egyszerűsítve a folyamatot.

De miként működik?

A nagy szilárdságú csapok alsó végén menetes szegmensek vannak, amelyek illeszkednek a megfelelő menetes furatok belső falához. A felhasználó behúzhatja ezeket a szegmenseket az egyszerű telepítés érdekében az eszközbe épített alumínium nyomógombbal. A csapot ezután könnyen beilleszthető a meglévő menetes furatba. A nyomógomb elengedésekor a menetes szegmensek összekapcsolódnak a hordozandó alkatrész menetével, rögzítve az emelőelemet. A szegmensek újbóli oldásához csak a nyomógomb megnyomása szükséges. A gyártó reteszeléssel látta el a terméket annak megakadályozására, hogy a felhasználó véletlenül nyomja meg a nyomógombot, és az emelt alkatrészt rossz pillanatban engedje el. Ezáltal az emberi hibák száma is jelentősen csökkenthető.
A menetes emelőcsapok rendkívüli hordozóerőt kínálnak. A maximális emelőteljesítmény akár a 840 kg-ot is elérheti, típustól függően akár ötszörös biztonsági tényezővel, TÜV és CE megfelelőséggel.

A menetes emelőcsapok kétféle kivitelben kaphatók, egyrészt mangán-foszfáttal hőkezelt acélból, másrészt edzett rozsdamentes acélból készülnek. Mindkét változat korrózióálló és 250 °C-ig hőálló. Ezen kívül a rozsdamentes acélból készült emelőcsap időjárásálló, így kiválóan alkalmas kültéri felhasználásra is. A Halder kínálatában M10, M12 és M16 menttel már raktárról is elérhetők a termékek.

A Roemheld csoport termékének előnye, hogy a kar könnyedén befordul az alkatrész megfogási pontként kiválasztott keskeny és lapos fészkeibe is. A kisebb helyigény következménye, hogy a kisebb készüléktestekkel jelentős készüléksúly csökkenést érhetünk el. A súlycsökkenés következtében a kisebb készüléktestek gyártási költsége is alacsonyabb, amellyel további költségeket spórolhatnak meg a felhasználók.

Nézzünk egy példát!

Egy közel 1000 mm magas, 600x600 mm-es gépasztalon elhelyezett, kétoldalas készülék esetén akár 100 kg súlycsökkenés is lehetséges az új, kompakt megfogók használatának segítségével.

A kompakt kialakításnak köszönhetően, kiválóan alkalmas több, egymással szorosan elhelyezkedő munkadarab rögzítésére. Bármilyen helyzetben beépíthető, ezáltal lehetővé válik az öttengelyes megmunkálógépek készülékeiben történő alkalmazása is.

Nyitott állapotban a szorítókar olyan pozícióban van, amely révén akadálytalanul cserélhető a munkadarab. A szorítás gyorsan történik, anélkül, hogy a munkadarabra oldalirányú erőhatást gyakorolna.
Az alkalmazástól függően négy méretosztályban érhető el az új karos szorító, kezdve a rendkívül keskeny 9,5 mm-es szorítókarral ellátott kiviteltől, egészen a 22,5 mm vastagságú változatig. Ez lehetővé teszi olyan felületek megmunkálását is, amelyek csak néhány milliméterrel a rögzítési pont felett vannak.

A Roemheld termékkínálatban egyaránt elérhető az egyszeres, valamint a kettős működésű kivitel. Ez utóbbi alapfelszereltsége két pneumatikus csatlakozás is, amelyekkel a szorított és oldott állapot egyaránt ellenőrizhető. Ezzel a funkcióval, megfelelő alkotóelemmé válik az automatizált rendszerek számára.
Mindkét típus fémházas porlehúzóval rendelkezik, amely védelmet nyújt az erős szennyeződések, például: forró forgács ellen, ezáltal biztosítva az eszköz hosszabb élettartamát.

Furatba építhető kivitele révén, működtetése a készüléklapba fúrt csatornákon keresztül történik. Ennek köszönhetően a csővezetékek nem képeznek akadályt sem a készüléktesten és sem a megmunkáló térben.
A kompakt méretek ellenére nagy szorítóerők állnak rendelkezésre, maximum 250 bar üzemi nyomás mellett, a méretosztálytól függően 2,5 kN-tól egészen 13 kN-ig.

A standard típusok mellett lehetőség van hosszú, megmunkálható szorítókarral ellátott befogók rendelésére is. A felhasználók saját, egyedi igényekre szabhatják a kialakítást.

Összefoglalva az új menetes emelőszem előnyei:

• maximális biztonság, minimális erőfeszítés
• gyors és egyszerű telepítés
• biztonságos, megbízható szállítás
• kevesebb munkaterhelés
• rövidebb állásidő
• korrózió-, időjárás és hőálló képesség
• akár 840 kg hordozóerő

Összefoglalva az új karos szorítók előnyei:

• bármely pozícióban beépíthető
• akadálytalan munkadarab rögzítés
• rögzítés oldalirányú erőhatás nélkül
• megmunkálható szorítókar a munkadarabhoz illeszkedve
• pneumatikus pozíció-ellenőrzés
• fémházas porlehúzó a védelemért
• 2,5 – 13 kN szorítóerő

Forrás: Erwin HALDER KG és Roemheld GmbH

Mátai Balázs projektmérnök és Császár Tamás műszaki értékesítő

GIMEX-Hidraulika Kft.

[email protected]

www.gimex.hu

Kiemelt Partnereink