Archív Négyszáz E85-kút Magyarországon

Négyszáz E85-kút Magyarországon

autopro.hu/Hírszerkesztő | 2011.05.27 11:12

Négyszáz E85-kút Magyarországon

A Magyar Bioetanol Szövetség bejelentette, hogy immár négyszáz üzemanyagtöltő állomás forgalmazza a környezetbarát E85 üzemanyagot. A négyszázadik E85 kútoszlop megnyitása jól mutatja a bioetanol használatának dinamikus bővülését, és vitathatatlanul országos lefedettséget biztosít a környezettudatos autózás számára.

Hirdetés

Az E85 üzemanyag nagykövete és elkötelezett híve, Talmácsi Gábor világbajnok motorversenyzőnk részvételével ünnepelte a Green Power E85 Kft a zöld autózás újabb mérföldkövét. A fontos dátum egybe esik Talma 30. születésnapjával, így a legnagyobb hazai bioetanol forgalmazó az ünnepi alkalomból fel is köszöntötte a versenyzőt.

Talmácsi Gábor világbajnok motorversenyzőnk részvételével ünnepelték a zöld autózás újabb mérföldkövét.

„A négyszázadik bioetanol kútoszlop átadása nagyon fontos lépés a hazai bioetanol gyártás és forgalmazás számára. Ez azt jelenti, hogy az autósok immár minden negyedik üzemanyagkúton elérhetik az olcsóbb és zöldebb üzemanyagot” – mondta el Héjj Demeter, a Magyar Bioetanol Szövetség elnöke. „A hazánkban gyártott bioetanol munkahelyeket teremt a mezőgazdaságban. Országos szinten az etanol ipar akár 30 ezer munkahely fenntartását teszi lehetővé, közvetve 100 ezer ember megélhetését segítheti.”

Hazánk az elsők között az EU-ban

A négyszázadik E85 töltőállomás bekapcsolódása nem csupán hazai, de uniós szinten is nagy lépés, ugyanis ezzel hazánk az élvonalba került a tagországok között a bioetanol-lefedettség tekintetében. Az úttörő Svédország 1600 töltőállomása (ahol 1994 óta használják az E85 üzemanyagot a közlekedésben) után hazánk a második, megelőzve ezzel a zöld autózás (és saját mezőgazdasága) iránt elkötelezett Franciaországot, ahol az ország 320 pontján tankolhatnak az autósok bioetanolt. Magyarország nem csak a lefedettség tekintetében számít élenjárónak, hanem a bioetanol-technológiai kutatások és alkalmazás terén is. A Hungrana Szabadegyházán működteti Közép-Európa legnagyobb kapacitású bioetanol üzemét. A gépkocsikban alkalmazható üzemanyag-átalakítók piacán négy magyar cég, mint például az E85 Tuning Kft. is, világszínvonalú, hazai fejlesztésű és gyártású készülékeket kínál. Emellett számos hazai kutatás zajlott és napjainkban is folyik az etanol előállítás és felhasználás optimalizálásának céljaival, illetve a dízel etanol gyártás, valamint a cellulóz alapú etanol előállítás módszereinek kifejlesztésért. A kutatómunkában több hazai felsőoktatási intézmény, így a Budapesti Műszaki Egyetem, a Szegedi Egyetem, a Gödöllői Szent István Egyetem, a Debreceni Egyetem, és a Károly Róbert Főiskola is aktív szerepet vállal. Hazánkban a bioetanol iparág érintettjei klasztert is alakítottak, hogy a jövőben még hatékonyabban, és több forrással támogathassák a zöld üzemanyaggal kapcsolatos ismeretek bővítését és a kutatások megvalósítását.

Háttérinformáció

Az etanol ipar a mezőgazdaság stabilizáló tényezőjévé válhat, mert révén az ország gabonafeleslege (4 millió tonna) export helyett feldolgozásra kerül; biztos, egyenletes gabonakereslet jelentkezik, így a megszűnt kukorica intervenciós felvásárlás helyébe léphet. Ráadásul a hosszú távú felvásárlási szerződések biztonságot, tervezhető termelést jelentenek a gazdák számára. Emellett magas hozzáadott értéket jelent az ország exportvolumenében, ami tovább javítja hazánk export-import egyenlegét. Az etanol hazai előállítása csökkenti Magyarország olajimport-függőségét, miközben a bioetanol dráguló energiahordozókat vált ki (amennyiben a hazánk lehetőségeihez mért összes üzem megépül, 2020-ra akár 1,16 millió tonna/év fosszilis üzemanyagot tudna kiváltani; jelenleg az országos üzemanyag felhasználás 3,7 m tonna/év.) Mindez egy irányba mutat az Európai Unió céljaival (a megújuló energiaforrások arányának növelése, 2010-re 12%, 2020-ra 20% megújuló-energia részarány a teljes felhasználásban az Európai Bizottság javaslata szerint.)

A Magyar Bioetanol Szövetségről

A Magyar Bioetanol Szövetség (MBSZ) hazánk bioetanol iparágának szereplőit és érintettjeit összefogó szervezet. A szövetséget 2007-ben vezető ipari és mezőgazdasági szereplők hozták létre azzal a céllal, hogy közös célok mentén egyesült erővel elérjék a magyarországi bioetanol-gyártás és felhasználás nemzetgazdasági szinten történő kezelését. Az MBSZ napjainkban több mint 50 hazai és külföldi nagyvállalatot, intézményt, termelő, és szolgáltató szervezetet tömörít, akik közösen lépnek fel a zöld üzemanyag elterjedésének érdekében. A Magyar Bioetanol Szövetség tagja Európa legnagyobb etanol ipari szövetségének, az ePURE-nak.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink