Trend Önvezető kamiont terveznek az Apple és a Google volt dolgozói

Önvezető kamiont terveznek az Apple és a Google volt dolgozói

autopro.hu/B.B. | 2016.05.25 14:29

Önvezető kamiont terveznek az Apple és a Google volt dolgozói

A két techcég távozó alkalmazottjait gyűjtő amerikai startup szeretné lecserélni a 4,3 millió amerikai teherautót. De mit szólnak ehhez a sofőrök?

Hirdetés

Anthony Lewandowsky egyike volt a Google önjáró autóit fejlesztő szakembereknek, mielőtt saját startupot alapított. Otto nevű vállalkozása önjáró teherautókat fejleszt, sőt, immáron tesztel közúti forgalomban, írja az Automobilwoche.

Az Ottonál negyvennél is több fejlesztő dolgozik, köztük olyanok is, akik korábban a Google, az Apple, vagy épp a Tesla vezető nélküli autóin, illetve egyéb autóiparral kapcsolatos fejlesztésein dolgoztak. Munkájuk során sikerült átalakítaniuk három Volvo tehergépkocsit, melyeknek önvezető funkcióit már valós forgalmi körülmények között is vizsgálják.

Az Egyesült Államokban 4,3 millió kamion van forgalomban, az Otto ezek önvezetővé alakítását tűzte ki távlati célul. Ezt segítheti, hogy állításuk szerint egy új kamion árát nem növeli jelentős mértékben a sofőr nélküli működést lehetővé tévő technológia beépítése. A vállalat képviselői egyelőre nem közölték, hogy mikor valósulhat meg az önvezető kamionok piaci bevezetése.

Forrás: Otto

A teherautók autonómiájának növelésén a Daimler, az MAN és a Volvo is dolgozik. A fejlesztések miatt javulhat a közlekedésbiztonság, csökkenhetnek a flották fenntartási és üzemeltetési költségei, ám nem lenne igazságos, ha a negatívumokat nem említenénk meg: a technológia hosszabb távon nem csak a kamionsofőrök munkáját veheti el, de a vasutat is nehéz helyzetbe hozhatja.

Kiemelt Partnereink