Trend Önvezető kamionkonvojok haladtak át Európán

Önvezető kamionkonvojok haladtak át Európán

autopro.hu/B.B. | 2016.04.08 10:39

Önvezető kamionkonvojok haladtak át Európán

Működik a dolog: a hat európai járműgyártó összefogásával végzett kísérletben több országot szeltek át sikeresen a két-hármas egységek.

Hirdetés

Mérföldkőhöz érkezett a járműipar automatizálási trendje: flottába szervezett önvezető kamionok eredményes kísérletet folytattak. A legnagyobb haszongépjármű-gyártók, így a DAF, Daimler, Iveco, MAN, Scania és Volvo részvételével autópályán megtett próbaút során csupán az elöl haladó jármű sofőrje végzett hagyományos értelemben vett sofőri munkát, az őt követő kamionok wi-fi kapcsolaton keresztül tartották mintajármű sebességét és útvonalát.

A tesztek több útvonalon is zajlottak, a leghosszabb távot, kétezer kilométer a Scania teljesítette. A svéd, illetve dél-németországi gyárakból indulva a cél Rotterdam kikötője volt. Bár a kísérlet során minden vezetőfülkében volt humán sofőr is, a hátul haladó kamionokban csupán felügyeleti funkciót töltöttek be, írja a theverge.com. Az összehangolt közlekedés csökkentheti a torlódások számát, kiküszöbölheti az emberi hiba miatt bekövetkező baleseteket, ezen felül a robotpilóta által vezetett kamionok üzemanyag-felhasználása átlagosan tíz százalékkal csökkent.

A résztvevő fejlesztők a tapasztalatokat az európai közlekedés tanács bevonásával április 14-én foglalják majd össze. A szakértők abban bíznak, hogy az eredmények felgyorsítják a technológiai szabványosítást, és a törvényalkotás folyamatát.

Kiemelt Partnereink