Trend Zalaegerszeg lett a magyar járműipari ígéret földje

Zalaegerszeg lett a magyar járműipari ígéret földje

Gégény István | 2017.06.02 15:37

Zalaegerszeg lett a magyar járműipari ígéret földje

Különleges konferencián jártunk, amely új időszámítás kezdetét jelentheti az iparág számára hazánkban. A feltételes mód nem véletlen.

Hirdetés

Óriási érdeklődés kísérte a "Mobil" elnevezésű járműipari és logisztikai kiállítást és konferenciát. A konferencia helyszínén állóhelyből sem maradt sok, az első sorokban pedig olyan közéleti személyek foglaltak helyet, mint Varga Mihály miniszter, Palkovics László és Kara Ákos államtitkárok és Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő.

Mobil Járműipari és Logisztikai Konferencia, Zalaegerszeg
Kattintásra galéria nyílik

A tömeghez képest viszont a konferencia első napjának tartalma egy megállapodás aláírásán túl alig hozott újdonságot: az összejövetel alapját képező, autonóm járművek fejlesztését elősegítő tesztpálya megépítésén túl az 5G hálózat kiépítése tűnt a legnagyobb bejelentésnek.

Kétségkívül óriási dolog van készülőben a nyugati határszélen. Megépülhet ugyanis egy olyan tesztpálya, ahol a jövő járműipari trendjeit, leginkább az önvezető technológiát, az egymással és a környezettel kommunikálni képes közlekedési eszközöket fejleszthetik az ipari szereplők. Megépülhet egy olyan gyorsforgalmi út is a közelben, amely alkalmas lesz ilyen járművek hosszabb távon zajló tesztelésére (neve is van, R76, a sármelléki repteret is érinteni fogja). Ha minden igaz, Európában egyedülálló lesz ez az infrastruktúra, amely jelentős vonzerővel bírhat más országok vállalatai számára is. Ez bizony hatalmas labda, óriási gólhelyzet.

A magyar járműipari térképen eddig is jelenlévő, de eddig szerényen meghúzódó Zalaegerszeg a jövőben valószínűleg mágnesként fogja vonzani cégek, fejlesztők, szolgáltatók, beszállítók, befektetők tucatjait. A határszéli település és környezete tehát óriási lehetőség előtt áll. De a jelek szerint még előtte áll.

Kiemelt Partnereink