Trend Tesztpálya épül Zalaegerszegen az önvezető autóknak

Tesztpálya épül Zalaegerszegen az önvezető autóknak

MTI | 2016.05.19 13:03

Tesztpálya épül Zalaegerszegen az önvezető autóknak

Meghatározó központja lehet Magyarország a közlekedési innovációnak, és ezen belül erős szerepet vállalhat a vezető nélküli járművek kutatás-fejlesztésében - mondta a nemzetgazdasági miniszter csütörtökön A jövő autói konferencián.

Hirdetés

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tartott rendezvényen Varga Mihály elmondta: a most bekövetkező technológiai forradalom nemcsak nagy kihívás, hanem óriási lehetőség is Magyarország műszaki fejlődésében, hogy a világ élvonalába emelkedhessen. Szinte minden fontos autóipari gyártó és beszállító cég jelen van Magyarországon, akik közül egyre többen fejlesztési központjaikat is ide helyezik.

A miniszter ismertette, a járműgyártás a teljes magyar feldolgozóipari közvetlen külföldi működőtőke-befektetési (FDI) állomány 20,2 százalékát adja, a beruházások összvolumene csaknem 3,4 milliárd euró. A beszállítókat is ideértve összesen 144 ezer ember dolgozik az ágazatban. A járműgyártás ezen felül más iparágakat is, így például az elektronikai ipart és az infokommunikációs (IKT) szektort is magával húzza.

(MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Varga Mihály kiemelte: a gazdaságfejlesztés igen fontos szakaszához ért, amely meghatározó lehet az ország hosszú távú versenyhelyzete szempontjából. Magyarországnak át kell állnia az innováció-vezérelt gazdaságra, az iparnak a tudásra, a kutatás-fejlesztésre és az új technológiák alkalmazására kell támaszkodnia - szögezte le.

Günther Oettinger, az Európai Bizottság digitális gazdaságért és társadalomért felelős tagja kiemelte: nagy a tét, a versenyképesség megőrzése forog kockán, ezért Európának élre kell állnia az ipar digitális átalakulásában. Szerinte a technológiai és a szolgáltató szektor kulcsszerepet játszik a digitalizációban, az informatikai képességek, szoftvertartalom lesz a kritikus része az új ipari forradalomnak.

A konferencián részt vett Orbán Viktor is, aki elmondta, járműipari tesztpálya épül Zalaegerszegen. A miniszterelnök hatalmas beruházásnak mondta a zalai tesztpálya-építést, ahol a tervek szerint egyebek mellett önjáró, tehát vezető nélküli autókat is tesztelnek majd mesterséges körülmények között. A miniszterelnök egyben arra biztatta az egyetemi vezetőket, a magyar tudományos élet képviselőit és a politikusokat is, hogy a hagyományos ipar előtt álló hatalmas technológiai kihívásban elsősorban az óriási lehetőséget lássák, mert akkor Magyarország a digitális átalakulás nyertese lehet.

Kiemelt Partnereink