Trend Teljesen újat gurít a Toyota az e-autózásban

Teljesen újat gurít a Toyota az e-autózásban

autopro.hu/B.B. | 2017.08.03 12:22

Teljesen újat gurít a Toyota az e-autózásban

A japánok mindent megígértek, amit a piac hallani szeretne: egy újfajta akkumulátornak köszönhetően nagyobb hatótávval és kisebb töltési idővel hódítanának, mindezt legkésőbb 2022-ben.

Hirdetés

Újfajta, szilárdtest-akkumulátorral előzné az elektromosautó-piac eddigi két legkomolyabb szereplőjét, a Nissant és a Teslát a Toyota. A japánok terveiről meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a Reuters adott hírt. A teljesen új platformmal kombinált akkumulátor minden szempontból javítaná a Toyota mostani e-autóinak tulajdonságait, sőt, ha sikerül tartani az ütemtervet, a töltési idő szempontjából az ázsiai gyártó akár világelső is lehet.

A várhatóan legkésőbb 2022-ben debütáló fejlesztés nagyobb hatótávot és rövidebb töltési időt biztosít. A fókusz utóbbin van, hiszen míg a mostani lítium-ion akkuk még gyorstöltővel is csak 20-30 perc alatt tölthetők fel (ennyi idő alatt jelenleg 300-400 kilométeres hatótáv érhető el), a japán újítás mindezt akár pár perc alatt is lehetővé tenné.

A Toyota szóvivője további részletekről egyelőre nem kívánt nyilatkozni.

A szilárdtest-technológia előnyei a lítium-ionos megoldáshoz képest már régóta ismertek, más gyártók, köztük a BMW is folytat hasonló fejlesztéseket.

Ugyanakkor a japánok által megcélzott időpont még nagyon messze van, erre utalt a CLSA autóipari elemzője is. Christopher Richter szerint a laboratóriumi tesztek és a gyártás között rengeteg idő telik majd el, ezalatt pedig sok minden változhat az elektromos hajtás háza táján. És akkor még nem is beszéltünk a piaci fogadtatás kérdőjeleiről: hiába kerül a jövő Toyotáiba az új akkumulátor, ha előállítása drága lesz, a magas árak szinte biztosan elriasztják majd a vevőket.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink