Trend Szándéknyilatkozatot írtak alá az önvezető járművek akadály nélküli közlekedéséről

Szándéknyilatkozatot írtak alá az önvezető járművek akadály nélküli közlekedéséről

MTI | 2017.03.24 09:31

Szándéknyilatkozatot írtak alá az önvezető járművek akadály nélküli közlekedéséről

Szándéknyilatkozatot írt alá 29 ország - köztük Magyarország - arról, hogy együtt dolgoznak az önvezető, autonóm járművek akadály nélküli közlekedésén az Európai Unióban - mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára Rómában.

Hirdetés

Hozzátette: a szándéknyilatkozatot a római szerződés aláírásának 60. évfordulójára szervezett Digitális Nap című uniós konferencián látták el kézjegyükkel az érintett országok képviselői.

Az államtitkár szerint ez a nyilatkozat fontos technikai kérdéseket vet föl, mint például az automatizálás, a jogszabályok és az adatbiztonság ügyét.

Lepsényi István felidézte, hogy tavaly novemberben a digitális regionális konferencián a visegrádi négyek (V4) már aláírtak egy megállapodást, amelynek a célja, hogy az országhatárok e járművek számára átjárhatóak legyenek. A csütörtökön elfogadott szándéknyilatkozatban ezt a célt már egész Európára kiterjesztették.

Kiemelte: a magyar kormány számára fontos ez a szándéknyilatkozat, mert Magyarország az európai és regionális együttműködésben is vezető szerepet akar betölteni.

Lepsényi István kérdésre válaszolva elmondta: a zalaegerszegi tesztpálya nagyon fontos a fejlődés szempontjából, hiszen ezáltal stabil, ismételhető körülmények között lehet kipróbálni az önvezető járművek viselkedését. Ez pedig elengedhetetlen a későbbi jogszabályok megalkotásához, amelyek beengedik majd ezeket a járműveket a forgalomba.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink