Trend Megugorhat az elektromos autók hatótávolsága

Megugorhat az elektromos autók hatótávolsága

autopro.hu | 2016.04.06 06:26

Megugorhat az elektromos autók hatótávolsága

Bár ma is vannak modellek, amikkel takarékosan közlekedve több száz kilométert megtehetünk, szakértők szerint az egy feltöltéssel megtehető átlagos táv öt éven belül 400 kilométerre nőhet.

Hirdetés

2020-ra csaknem megduplázódhat az elektromos személykocsikkal megszakítás nélkül megtett távolság: míg a jelenlegi átlag 240 kilométer, addig az Automobilwoche a Horváth & Partner tanulmányára hivatkozva azt írja, az érték 2020-ra akár 400 kilométerre is növekedhet. Összehasonlításképp: a négy évvel ezelőtti adat mindössze 100 kilométer volt.

Bár a Tesla a Model S-t már ma is 400 kilométeres hatótávval hirdeti, a valós forgalom kevésbé ideális körülményei miatt az érték napi használatban általában ennél alacsonyabb. Az átlagos hatótáv trendszerű, folyamatos növekedése alapján azonban a tanulmányból arra lehet következtetni, hogy az évtized végén megjelenthetnek az egy „tankkal” elvileg akár 7-800 kilométer megtételére is képes autók, amiknél a négyszázas táv már igenis reálisnak tűnhet.

Meddig jutunk egy feltöltéssel 2020-ban?

Az elemzés szerint a hatékonyság javulása az akkumulátorok folyamatos fejlődésének, illetve az árak csökkenésének lesz köszönhető, a zöld autózás versenyképességének növekedése pedig egyre növekvő kihívás elé állítja majd a hagyományos meghajtással szerelt járműveket. Az szintén biztosra vehető, hogy a gyártók továbbra is egymásra licitálnak majd az egy töltéssel megtehető távolság növelésének versenyében.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink