Trend Még a Tesla sem hekkerálló

Még a Tesla sem hekkerálló

autopro.hu/B.B. | 2017.08.07 15:00

Még a Tesla sem hekkerálló

Kínai kutatók törték fel és vették át a Model X irányítását. Nem ez az első, és vélhetően nem is utolsó eset, így az üzenet egyértelmű: nincs kivétel, a teljes iparágnak többet kell áldoznia a kiberbiztonságért.

Hirdetés

Sikeres kibertámadást hajtottak végre a kínai Tencenter Keen Security Lab kutatói egy Tesla Model X ellen. Az esetnek annyiban lehet örülni, hogy a szakemberek nem rossz szándékkal férkőztek a gép rendszerébe, a nyilvánosságra hozott ügyből pedig rengeteget lehet tanulni.

A kocsival létrehozott kapcsolattal a CAN-BUS rendszerhez is hozzáfértek. A különböző részegységeket kiszolgáló kommunikációs csatornával a jármű több funkciója felett is átvették az irányítást, ilyen volt a kocsi világítása, központi kijelzője, ajtózárjai. A behatolók menet közben fékezni is tudták a Teslát.

Tavaly szeptemberben is érkezett hasonló hír, akkor ugyanez a kínai cég egy Model S-t hekkelt meg. A kutatók akkor is tájékoztatták az ügyről a gyártót, ami szoftverfrissítéssel zárta le a kiberrést. Most is hasonlóra lehet számítani, az Automobilwoche szerint a mostani kitettségcsökkentést a 8.1-es frissítés hozza majd el.

A Tesla korábban már nyilatkozatban is elismerte, hogy ha nagyon alacsony is, de van rá esély, hogy termékei hekkereknek esnek áldozatul. Szerencsére olyan hír egyelőre még nem érkezett, hogy magántulajdonban lévő Teslát ért volna támadás. Ahhoz, hogy ez így is maradjon, folyamatos és alapos fejlesztésekre, illetve terméktámogatásra van szükség – és ez nem csak Elon Musk vállalatára vonatkozik.

Kiemelt Partnereink