Trend Kitart a Daimler a városi e-teherautó mellett

Kitart a Daimler a városi e-teherautó mellett

autopro.hu/B.B. | 2016.04.27 08:53

Kitart a Daimler a városi e-teherautó mellett

Folytatja a környezetbarát haszongépjármű tesztelését a stuttgarti gyártó, így zöldülni kezdhet a városi áruszállítás.

Hirdetés

Az egyre nagyobb méreteket öltő szállítmányozás együtt jár a károsanyag-kibocsátás és a zajszennyezés növekedésével – a Daimler épp ezért a belvárosokban használható elektromos teherautókat tesztel, írja a kamionhirek.hu. 2014-ben Lisszabonban volt már hasonló kísérlet, akkor nyolc Mitsubishi Fuso Canter E-Cellt használtak egy éven át a mindennapi forgalomban. A hat tonnás kisteherautó fenntartási költségei akkor 64 százalékkal csökkentek a dízelekhez képest, így nem csoda, hogy a Daimler komolyabb reményeket fűz a fejlesztéshez.

A napokban Stuttgartban indított hasonló próbán (itt öt darab, 150 lóerős jármű áll munkába) még hatékonyabb üzemeltetési költségeket szeretnének elérni. Út- és tájépítészeti munkákhoz két billenőplatós, csomag-, bútor- és hulladékszállításhoz pedig három dobozos kivitelt használnak majd.

A teherautók egy feltöltéssel 100 kilométert tudnak megtenni, ám a tapasztalatok szerint a napi munkához ez is bőven elegendő: a városi áruszállításban naponta használt haszonjárművek többsége nem fut ennél többet.

Kiemelt Partnereink