Trend Kiengedték közútra a Daimler robotpilótás kamionját

Kiengedték közútra a Daimler robotpilótás kamionját

autopro.hu | 2015.05.07 06:28

Kiengedték közútra a Daimler robotpilótás kamionját

Megkapta a közlekedési engedélyt a Freightliner Inspiration Truck nevű kísérleti jármű, amiből csak egy példány van, nincs is telepakolva minden vívmánnyal, mégis új korszak hírnöke lehet.

Hirdetés

Önálló közlekedésre is képes, ha úgy tetszik, robotpilótával ellátott kamionon több gyártó is dolgozik. Az ötlet már jó ideje napirenden van, hiszen a személyautókkal ellentétben itt nem egyszerűen a sofőr kényelme a szempont, hanem a nehéz teherszállító járművek fogyasztásának minimalizálása, a közlekedésbiztonság elvárásaihoz optimalizálva. A kimenet olyan speciális konvoj lehet majd a jövőben, ahol precíz távolságban követik egymást az automatizált vezérléssel eláttott kamionok, mondjuk egy autópálya külső sávjában.

Kívül nincs benne semmi rendkívüli

Az újdonságot az jelenti, hogy a sok törekvés közül a Daimler fejlesztése látszik elsőként célba érni, legalábbis május 5-én az általuk fejlesztett kamion megkapta a forgalmi engedélyt, egyelőre az USA Nevada államának kormányzójától.

Odabent már izgalmasabb az élet

A Highway Pilot System a nevéből fakadóan autópályára lett tervezve: 250 méterig lát előre, és mivel a Daimlernek ezúttal nem célja minden vívmány egyeidejű kipróbálása, se járművek közötti kommunikációra, se lézeres szkennelésre (LIDAR) alkalmas berendezések nincsenek a fedélzeten.

Így működik a gyakorlatban

Természetesen továbbra is hangsúlyos szerep jut a sofőrnek, akinek készen kell állnia rá, hogy bármikor visszavegye az irányítást a rendszertől. Amikor épp nem a kormányzássla van elfoglalva a vezető, akkor adatokat rögzít, elemez, koordinál, tömeges mennyiségben. A projekt célja ugyanis kilométermilliók megtétele, amelyek megalapozhatják, hogy mielőbb elterjednek az ilyen újítások az utakon.

Kiemelt Partnereink