Trend Jönnek a sofőr nélküli konténerhajók

Jönnek a sofőr nélküli konténerhajók

Gégény István | 2016.03.08 06:25

Jönnek a sofőr nélküli konténerhajók

Miután a világ kereskedelmi célú szállítmányozásának mintegy 90 százaléka tengereken, óceánokon zajlik, ezen a területen is megjelent a költségcsökkentő "okosítás" igénye.

Hirdetés

A szigorodó emissziós előírások és a bérjellegű kiadások visszafogásának szándéka miatt egyre több mérnök foglalkozik az önvezető vízi közlekedés lehetőségével. Ilyen kezdeményeztés a finn Tekes befektetési ügynökség által foinanszírozott Advanced Autonomous Waterborne Applications Initiative, amelynek keretében 6,6 millió eurót, vagyis bő 2 milliárd forintot fordítanak vonatkozó kutatásokra.

Távoli irányítóközpontból lehetne "vezetni" a jövőben a hajókat

A fejlesztéseket az autóipar mellett turbinák gyártásában is érdekelt Rolls-Royce irányítja. A vállalat közlése alapján egyetemek, hajótervezők, eszközgyártók és hajózási osztályozó szervezetek fogtak össze, hogy megvizsgálják az önvezető hajók gazdasági, szociális, jogi, szabályozási és technológiai tényezőit, válaszokat keresve a nyitott kérdésekre.

Oscar Levander, a Rolls-Royce Marine alelnöke szerint beköszöntött az intellignes hajózás hajnala, a jövőt illetően pedig az okoshajók a komplex termelési és logisztikai rendszerek integrált részét fogják képezni, a hatékonyság és a profit növelésére fókuszálva.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink