Trend Járműipari kompetencia centrum is lesz a szegedi lézerközpontban

Járműipari kompetencia centrum is lesz a szegedi lézerközpontban

autopro.hu/P.M. | 2017.05.31 11:15

Járműipari kompetencia centrum is lesz a szegedi lézerközpontban

A központ az Európai Unió tudományos nagyberuházása, amely a fizika, biológia, kémia, valamint az orvosi és anyagtudományok területén rendkívüli nagy időfelbontással végezhető alap- és alkalmazott kutatásokhoz biztosít egyedülálló infrastruktúrát.

Hirdetés

A szegedi lézerközpont öt épületének alapterülete mintegy 24,5 ezer négyzetméter. Az „A” épületben a kísérleti területek, a „B” épületben a laborok, előkészítő műhelyek, kutatói irodák kaptak helyet, a tudásközpontként is szolgáló fogadó épületben található a konferenciaterem, a könyvtár, a szeminárium termek, a menedzsment irodák és az étterem, emellett külön épületben működnek a kiszolgáló, karbantartó egységek, illetve a porta olvasható a Szegedi Tudományegyetem hírportálján.

A központ az Európai Unió – a szegedi mellett prágai és bukaresti helyszínnel megvalósuló tudományos nagyberuházása, az ELI (Extreme Light Infrastructure) magyar pillére. A szegedi központ a világ legnagyobb csúcsintenzitású berendezései közül azzal tűnik ki, hogy itt lehet majd előállítani másodpercenként a legtöbb és egyben a legrövidebb lézerimpulzusokat, ezzel megfigyelhetővé válnak a molekulákon belül zajló elemi folyamatok.

Mindezek mellett ELI Science Park néven tudományos ipari parkot alakítanak ki a szegedi lézerközpontnál, első lépésként 2018-ban inkubátorház nyílhat. A tudományos ipari parkba egyrészt a startup vállalkozásokat várják, másrészt azokat a már sikeres cégeket, amelyeket a város inspiratív környezete vonz Szegedre.

– Az országban több mint száz olyan vállalat működik - a többi közt az információtechnológia, a biotechnológia, az élettudományok területén -, melynek aktív kapcsolata van az egyetemmel, vagy olyan tevékenységet végez, amely szorosan kötődik az egyetemen folyó kutatásokhoz - közölte Palkovics László.

Első lépésként inkubátorházat alakítanak ki, ez már jövőre megnyílhat. A második ütemben a betelepülni kívánó cégek számára innovációs központ épül, ezt követően a parkban járműipari kompetencia központot, illetve szolgáltató- és fogadóközpont hoznak létre.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink