Trend Japán legnagyobb autógyártói összefognak a hidrogénhajtásért

Japán legnagyobb autógyártói összefognak a hidrogénhajtásért

autopro.hu/Sz.K. | 2017.05.24 13:38

Japán legnagyobb autógyártói összefognak a hidrogénhajtásért

A japán kormány és az autógyártók nagyon lelkesednek azért, hogy a szigetországot hidrogén nemzetté alakítsák. A Japán Fejlesztési Bank támogatásával a három legnagyobb japán autógyártó, a Toyota, a Nissan és a Honda összeállt a legfőbb japán üzemanyag és energiaszolgáltatókkal, hogy megvalósítsák a kormány ambiciózus terveit. A japán kormány 2020-ra 40 ezer hidrogéncellás autót akar az utakon látni. Japán sajtóközlemények szerint 160 hidrogéncellás töltőállomást akarnak építeni 2020-ig.

Hirdetés

Az elektromos autót vásárlók körében nagy vita alakult ki az akkumulátoros és a hidrogéncellás autó előnyeivel kapcsolatban. Az akkumulátor a támogatói szerint azért jó, mert mindenhol vannak elektromos töltőállomások, míg a hidrogéncellás mellett az újratöltés gyorsasága szól. A hidrogén meghajtással azonban az a baj, hogy még nem sok töltőállomást találni.

Ha egy európai országnak lennének Japánhoz hasonló célkitűzései, a hidrogénhasználók aggódhatnának, hogy mi lesz, hol fognak tankolni, ha kiautóznak az országból. Japánnak szigetként nem nagyon kell ezzel foglalkoznia.

A szigetországban az elektromos autók nagyon keresettek, több mint 100 ezer van belőlük, és nagyjából ugyanennyi hibrid autó közlekedik a japán utakon. 7100 gyorstöltő állomás áll rendelkezésükre.

Nagyjából három éve emelkedett meg ennyire az elektromos autók száma, amikor a Toyota, a Nissan, a Honda és a Mitsubishi fogott össze az ügy érdekében, és a Japán Fejlesztési Bank segítette anyagilag az elképzelést.

Japánban a hidrogénmeghajtásnak még egy nagy problémával kell szembenéznie. Nincs elég autó. A Toyota csak a hidrogénüzemű Mirait gyártja, a Honda pedig a Clarity Fuel Cellt, de mindkettőt csak elenyésző számban. Ezen kívül a Toyotának van egy hidrogéncellás busza, viszont a Nissan nem rendelkezik ilyen meghajtású autóval.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink