Trend Ingyen fuvar önvezető taxival - már ma sem lehetetlen

Ingyen fuvar önvezető taxival - már ma sem lehetetlen

autopro.hu/G.I. | 2016.08.25 12:10

Ingyen fuvar önvezető taxival - már ma sem lehetetlen

Jóval az egységesen hangoztatott 2020 előtt utakra kerültek az első sofőr nélküli próbálkozások, a mostani kezdeményezés azonban tovább megy, mint eddig bárki.

Hirdetés

Hat különleges taxi szállítja utasait Szingapúrban. Ül bennük sofőr, de csak vész esetére. Az autók tudják a dolgukat, saját tudásuk alapján jutnak el a megadott címre. Hogy még egy csavar legyen a történetben, az utasoknak nem kerül semmibe a szolgáltatás, ugyanis tesztidőszakról lévén szó, az autóban ülők nem igazán megrendelőnek, inkább egy kísérlet résztvevőinek minősülnek.

De melyik cég áll a dolog mögött? Nem valamelyik neves autógyártó, nem is a Google, Apple, Uber vagy társaik. A megfejtés a nuTonomy: egy amerikai startup, amely önvezető autókhoz fejleszt szoftvert. Az MIT két kutatója alapított aa céget 2013-ban, kifejezetten az automatizálásra fókuszálva. Ez a kis vállalat volt az első szervezet, amely nemrég engedélyt kapott Szingapúr hatóságaitól, hogy sofőr nélküli járműveket teszteljenek a város kijelölt területén. Ezt az engedélyt bővítették most ki utasok szállítására is.

Persze, amilyen jól hangzik az ingyen taxizás, annyira korlátozott a valós igénybevétel lehetősége: a belvárostól távoli, szűk területről van szó jelen esetben, ráadásul előzetes regisztrációhoz kötött az utazás a Renault és Mitsubishi modellekben.

Azért éppen Szingapúrra eshetett az USA kutatóinak választása, mivel rengeteg taxi áll a saját autó birtoklását nem feltétlen favorizáló lakosság szolgálatában - óriási kultúrája van helyben a taxizásnak. A nuTonomy nem is titkolja, hogy 2018-ra a tesztkörök helyét felváltaná egy teljes Szingapúrt lefedő flotta hadrendbe állítása.

A kis céget hamarosan egy igazi nagypályás követheti, hiszen egészen hasonló projektet tervez az Uber is indítani, Pittsburgh városában. Az önvezetés témájában pedig élénk teszteket folytat a fentebb említett techcégek mellett számos autógyártó is, így egyre közelebb kerülünk a sofőr nélküli technológia meghonosodásához.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink