Trend Hiba nélküli kört futott a Mercedes önjáró busza

Hiba nélküli kört futott a Mercedes önjáró busza

autopro.hu/B.B. | 2016.07.20 13:29

Hiba nélküli kört futott a Mercedes önjáró busza

A konvojba kapcsolt kamionok után a németek az okosított buszokat is kipróbálták élesben: a jármű az amszterdami utcákon teljesítette a 20 kilométeres utat.

Hirdetés

Hiába rendült meg kissé a Tesla balesetei miatt az utóbbi időszakban az önvezetésbe vetett hit, a Mercedes a tömegközlekedési eszközök volánját is egyre inkább kiveszi az ember kezéből. A jármű a holland BRT-rendszerben (vagyis az úttesttől leválasztott, kizárólag buszoknak fenntartott, városi útvonalon) a City Pilot számos kamerájának és radarjának köszönhetően teljesen magától indult el, állt meg a piros lámpáknál és megállókban. Szintén emberi beavatkozás nélkül végezte az ajtók nyitását-zárását, sőt még egy alagúton is áthaladt.

Az Automobilwoche beszámolója szerint a Future Bus a megállók között 70 kilométeres sebességre is felgyorsult. Természetesen a nyilvános teszt során a gépet végig felügyelte egy sofőr is, akinek azonban egyszer sem kellett beavatkoznia az irányításba. Arra további szenzorok ügyelnek, hogy a sofőr váratlan helyzetekben is (például ha egy gyalogos lép a busz elé) teendő nélkül maradjon.

Mercedes-Benz Future Bus
Akár telefont is tölthetünk utazás közben - kattintásra galéria nyílik!

Természetesen a busz belső terei is hangsúlyozzák, hogy nem hétköznapi járműven van dolga az utasoknak. A három részre osztott utastérben az utasok akár telefonjaikat is feltölthetik, a futurisztikus térbe való belépésre való jogosultságot pedig elektronikus jegyrendszeren keresztül lehet megszerezni.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink