Trend Fenntarthatóság: nem fél nagyot álmodni a GM

Fenntarthatóság: nem fél nagyot álmodni a GM

autopro.hu/B.B. | 2016.09.19 14:45

Fenntarthatóság: nem fél nagyot álmodni a GM

Az autógyártó energiafelhasználásának most még csak négy százalékát adják a megújuló források, viszont a mostani tervek szerint 2050-ben már nem is használnának mást.

Hirdetés

A General Motors is csatlakozott a fenntartható működéssel kapcsolatos programot hirdető vállalatok közé, írja az autoblog.com. Az amerikaiak nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, minthogy az évszázad közepére csak és kizárólag megújuló forrásokból fedezzék üzemeik működéséhez szükséges energiát.

Igaz, az addig hátralévő 34 év meglehetősen bő haladéknak tűnik első körben, még így is komoly vállalás a világszerte 350 GM-létesítmény főként nap- és szélenergiaforrásokból való ellátásának kialakítása. Az autógyártó kezdetben két szélerőmű-parkot épít, 2020-ig ezeknek el kellene érniük a 125 megawattos kapacitást.

A következő több mint három évtized alatt ugyanakkor az energiapiac is alaposan átalakulhat (megnehezítve ezzel a cég dolgát), így a GM lépése sokkal inkább tűnik olyan kötelezettségvállalásnak, ami inkább a jelennek, mint a jövőnek szól.

Hasonló, zöldítő célokat többek között már a BMW, a Google, az IKEA, a Nike és a Coca-Cola is tett. További nagyvállalati érdekesség, hogy a száz százalékos megújuló arányt elsőként a Microsoft érte el, ez 2014-ben következett be.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink