Trend Engedély nélkül járják Amerikát az önvezető teherautók?

Engedély nélkül járják Amerikát az önvezető teherautók?

autopro.hu/B.B. | 2016.12.02 06:30

Engedély nélkül járják Amerikát az önvezető teherautók?

Az Uber és a tulajdonát képező Otto úgy látszik, nem fél tilosban járni, ha tapasztalatszerzésről van szó.

Hirdetés

Több alkalommal is beszámoltunk már az USA-beli Ottóról: a startup önjáró teherautókat tesztel, nemrég már az első kereskedelmi fuvart is sikeresen teljesítették. Most azonban elég kellemetlen információ szivárgott ki velük kapcsolatban, Nevada államban ugyanis nem kértek engedélyt a teszteléshez, ezzel pedig megsérthették a helyi törvényeket.

Bár a helyi utakon nem tilos az önvezető járművek használata, használatuk engedélyhez kötött. Ennek megszerzéséhez tízezer mérföld hibátlan, zárt pályás, vezetőmentes tesztfázison kell túljutni, valamint 5 millió dolláros céltartalékot kell képezni az esetleges jövőbeli problémák és károk helyreállítása miatt. Az így jóváhagyott gépek piros rendszámot kapnak.

Bár nem valószínű, hogy az Otto kihágása komolyabb szankciókat von majd maga után, figyelmeztető eset lehet a törvényhozásban. Igaz, volt felügyelő a sofőrfülkében, az autonews.com szerint a helyi hatóságok már fontolgatják a szabályok szigorítását.

Ugyanakkor egyes gyártóknak vagy startupoknak akár meg is érheti a szabálysértés: ha nem kell túl nagy büntetéssel számolniuk, az így gyűjtött tapasztalat a jövőben sokkal többet kamatozhat, mint egy esetleges büntetés.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink