Trend Együtt teszteli az 5G-t a Scania és az Ericsson

Együtt teszteli az 5G-t a Scania és az Ericsson

autopro.hu/B.B. | 2016.05.31 09:53

Együtt teszteli az 5G-t a Scania és az Ericsson

A kamiongyártó elsőként kutatja a svédekkel közösen az új technológia közlekedési kommunikációban való használhatóságát. A szálak az önvezető kamionok után a vezető nélküli buszokhoz vezetnek.

Hirdetés

Az 5G technológia kiemelt szerephez jut majd az önvezető és az összekapcsolt járművek tesztelése során. A Scania kutatási és fejlesztési létesítménybe három csúcstechnológiájú mobil bázisállomást telepítettek és a teszthálózatot folyamatosan frissítik. Anders Ställberg, a Városi Mobilizációs projekt vezetője elmondta, hogy az új hálózat az 5G komponensekkel kiváló minőségű mobil szolgáltatást tesz lehetővé, alacsony késleltetéssel és nagy sávszélességgel, melyen az adatok nagyon gyorsan és megbízhatóan átvihetők, segítve ezzel az önvezető kamionok tesztelését és fejlesztését.

Az 5G sokkal inkább támogatott a 4G hálózatoknál – legfőképp a gépek közötti kommunikációban, így megbízhatóan használható még a fékezési rendszereknél is, akár az emberi vezetésnél megszokottnál kisebb követési távolság esetén is. A térkép folyamatos frissítése mellett további előny, hogy a központi szerveren tárolt információk elérhetővé válnak a rendszer további járművei számára is.

A Scania és az Ericsson szerint a tesztek bizonyítják az 5G rendszer hatékonyságát és használhatóságát, így a kísérlethez hamarosan további vállalatok csatlakozhatnak. A Scania korábban már egy kisebb próbaüzem keretében használta az Ericsson 5G hálózatát, az áprilisi svéd Kista Mobilitási Hét során önvezető buszokat használtak a rendszer bemutatásához. A teherautó-gyártó közleménye szerint a svéd kisváros, Kista ez lesz a helyszíne a Scania automatizált városi közlekedés projektjének.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink