Trend Egyre közelebb kerül a megszűnéshez a Tesla kihívója

Egyre közelebb kerül a megszűnéshez a Tesla kihívója

autopro.hu/B.B. | 2017.01.03 06:30

Egyre közelebb kerül a megszűnéshez a Tesla kihívója

Amilyen nagy reményekkel robbant be a köztudatba a Faraday Future a pont egy éve tartott CES kiállításon, olyan nagy bajba került most a kínai hátterű startup.

Hirdetés

Már jónéhány hete is látszott, hogy masszív hullámvölgyben van a Faraday Future, novemberben ugyanis pénzhiány miatt felfüggesztették az egymilliárd dollárból épülő gyár kivitelezési munkálatait. Az autoblog.com a napokban több cikkben is beszámolt a fiatal startup nehézségeiről, ami hiába ígér egyszerre versenyképes, sorozatgyártású elektromos kocsikat és önvezetést is, már-már süllyedő hajónak látszik.

A cégtől még decemberben távozott két felsővezető: a korábbi Forma-1-es csapatfőnök, Marco Mattiacci, illetve a korábban a VW-nél dolgozó Jörg Sommer is alig pár hónapot töltött a Faraday Future-nél. Példájuk ráadásul ragadóssá vált, az év vége előtt Ding Lei is benyújtotta felmondását. Persze máris megindultak a találgatások a cég nehézségeiről, melyeknek alapot adhat, hogy amennyiben a startup anyagi okokból kihagyja a néhány napon belül startoló CES kiállítást, vagy csak egyszerűen nem tudja kellően meggyőzni a befektetőket üzleti modelljének fenntarthatóságáról, rövid időn belül csődöt jelenthet.

A kifizetetlen számlák, a cég elleni perek és a csökkenő vezetői létszám miatt létrejött kérdőjelek eloszlatásában a Faraday Future elzárkózása sem segít, sajtómegkeresésekkor a cég üzleti titkokra való hivatkozással megkerülte a válaszadást.

A legrosszabb forgatókönyv szerint a Faraday Future akár már februárban működésképtelenné válhat, a napokban induló, 2017-es CES-re ezért a startup szempontjából különösen igaz: mindent vagy semmit!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink