Trend Egy francia cég napelemekkel borítaná be a világ útjait

Egy francia cég napelemekkel borítaná be a világ útjait

autopro.hu/R.M. | 2017.02.09 11:28

Egy francia cég napelemekkel borítaná be a világ útjait

A Colas nevű vállalat az USA-ban, Georgiában fedett le egy 600 négyzetméternyi útszakaszt napkollektorokkal, de jövőbeli terveik között szerepel egy francia úthálózat beépítése is.

Hirdetés

A Colas olyan napelemeken dolgozik, melyeket az úttestre illesztenek rá. A cég szerint nagyon strapabíróak, egy megrakodott kamion súlyát is könnyedén elbírják. Találó módon a Wattway nevet adták a projektnek, melynek első tesztverzióját az amerikai Gerorgiában fektették le. A kísérleti telepet az állam egyik információs látogatói központjában helyezték el, 600 négyzetméteren. A napelemek ekkora területen körülbelül 7000 kilowattórát termelnek, ez nagyjából egy átlag amerikai háztartás 8 hónapnyi fogyasztásának felel meg.

Ennél viszont jóval nagyobb mértékben is terveznek, szándékukban áll egy további, 18 mérföldes útszakaszt is lefedni az államban. A projekt komolyságát mutatja, hogy ezt nem egyedül, hanem a Georgiai Közlekedési Intézettel közösen vinnék véghez- írta meg az autoblog.com.

A francia vállalat 2009-ben kezdte meg a Wattway programot. Azóta egyre nagyobb tervekkel állnak elő, az amerikai terjeszkedés után szeretnének otthon is beruházni, méghozzá a Francia Nemzeti Napenergia Intézettel közösen. Terv szerint egy több, mint 600 mérföldnyi (966 kilométer) úthálózatot szerelnének fel napkollektorokkal. Az ötlet nagyon jól hangzik, de iszonyatosan drága lenne, kilométerenként 5 millió dollárral kellene számolni.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink