Trend Bolívia lehet az elektromos autózás egyik kulcsa

Bolívia lehet az elektromos autózás egyik kulcsa

autopro.hu/B.B. | 2017.07.31 12:26

Bolívia lehet az elektromos autózás egyik kulcsa

A dél-amerikai országban található a legtöbb, az akkumulátorok egyik fő alkatrészének számító lítium, nem csoda hát, hogy az ország elnöke kisebb aranykort vizionál hazája számára. A kérdés csak az, hogy az ország milyen erős alkupozícióval rendelkezik a globális autóiparral szemben.

Hirdetés

Igencsak bizakodva figyelheti Evo Morales a lítium világpiaci árait. Az elektromobilitás egyik fő alapanyaga iránt megugró globális kereslet ugyanis már évek óta megnyilvánul a nyersanyagtőzsdén is, így a bolíviai elnök joggal számíthat arra, hogy hazájára, mint a világ legnagyobb lítiumkészletével bíró országra hamarosan szép idők köszöntenek.

A természeti adottságoknak köszönhetően a tervezgetés is beindult, a 11 millió lakosú országban 800 millió dollárból szeretnék beindítani lítiumbizniszt. Az ország délnyugati részén fekvő Uyuni környékén már meg is indult a tesztüzemi tapasztalatgyűjtés, ennek alapján hajtják majd végre a tervezett nagy beruházást.

A fehér aranynak is nevezett lítium globális kitermelésében és kereskedelmében eddig Chile és Argentína dominált, a nagyjából kilencmillió tonnás készlettel rendelkező Bolívia azonban alaposan átrendezheti az erőviszonyokat. Bár az országnak egyik jelentős turisztikai területét kell beáldoznia a kitermelés beindításáért, egy negyven négyzetkilométeren elterülő kitermelő és feldolgozó komplexumot egy kínai vállalat már fel is épített.

Morales elnök ugyanakkor hangsúlyozta, a kecsegtetőnek ígérkező lítiumüzletet nem engedi át külföldi nagyvállalatoknak, de a munkában való részesedésüket nem akadályozza. Az, hogy ez pontosan mit takar, és legfőképpen hogyan sikerül megvalósítani, óriási hatással lehet az elektromos autógyártásra.

A lítium-karbonát világpiaci ára rövid időn belül csaknem megkétszereződött, 13 ezer dollárra ugrott. Morales szerint a nyersanyag akár át is veheti majd az ország gazdaságában a földgáz, mint exportcikk szerepét.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink