Trend Biometrikus elemzés: az Ipar 4.0 semmi a Forma-1-hez képest

Biometrikus elemzés: az Ipar 4.0 semmi a Forma-1-hez képest

autopro.hu/B.B. | 2017.01.22 06:29

Biometrikus elemzés: az Ipar 4.0 semmi a Forma-1-hez képest

Ha összefűzzük, hogy a hatékonyságnövelés állandó törekvés az iparban, illetve hogy a motorsportok királykategóriájából gyakran szivárognak át megoldások a hétköznapi életbe vagy az iparba, új, nem akármilyen irány rajzolódik ki.

Hirdetés

Mivel a Forma-1-ben egy-egy kerékcserénél a másodperc törtrésze is meghatározó lehet a világbajnoki pontokért folyó harcban, a Williams csapat tagjainál még a szív dobbanásait is számolják. Talán épp ennek, pontosabban a biometrikus adatok nemrég megkezdett elemzésének is köszönhető, hogy a 2016-os szezon tizennégy leggyorsabb boxkiállását ez az istálló hajtotta végre.

Kis túlzással kijelenthetjük, hogy az Ipar 4.0 még csak a kezdet, hiszen a Williams munkáját látva egyértelmű, bőven van még hova fejlődni. A sportalakulat számára az Avanade által szállított biometrikus adatelemző rendszer a személyzet pulzusát, légzésszámát, testhőmérsékletét, valamint az egyes testrészek mozgásának gyorsaságát vizsgálja. A fenti eredményeket akár valós időben elemző programok a legkritikusabb másodpercekben végzett mozdulatok további finomítását teszik lehetővé. A még optimálisabb teljesítmény érdekében az egyén biológiai tulajdonságai is befolyásolhatók, például a koffeinbevitel módosításán keresztül.

Ahogy azt az egyik futamon 1,92 másodperc alatt végrehajtott kerékcsere mutatja, az irány jó, így a technológiát a Williams a 2017-es szezonban is használni fogja. Hogy az ipar hasonlóan érzékeny területein is terjedni kezd-e a módszer, még kérdéses – a példa mindenesetre adott, a tapasztalat pedig egyre csak gyűlik.

Kiemelt Partnereink