Trend A robotkormánynak mindegy, hol ül a sofőr

A robotkormánynak mindegy, hol ül a sofőr

autopro.hu | 2015.06.17 09:40

A robotkormánynak mindegy, hol ül a sofőr

Bemutatkozik Budii, a balkormányos félautomata autó. Vagyis nem, jobbkormányos! Illetve egyik sem, mégis mindkettő. Ez lenne a jövő autója?

Hirdetés

A Kuka robotok és a járműipar jól ismerik egymást, bár eddig csak a gyártósorok környékén találkoztak egymással az autók és a félkarú multieszközök. A svájci Rinspeed gondolt egyet, és a BMW i3 alapjain olyan négykerekűt raktak össze, amelyben a kormány valójában egy robotkar.

Mindegy, ki vezet

Az érzékeny és alkalmazkodó, könnyűszerkezetes KUKA LBR iiwa robottal felszerelt Budii fantázianevű járművet akár az anyós, akár az „após” ülésről vezethetjük. Nem hagyták ki a középső állást sem a fejlesztők, ami – könnyű kitalálni – sofőr nélküli üzemmódot jelent.

Arra is felkészült a rendszer, hogy senki nem fogja a kormányt

Bár érdekes tanulmányról van szó, nem tűnik annyira áttörő nóvumnak a találmány. Nem is a járművek kormányelhelyezésének forradalmasítása a szakemberek szándéka: – Az önműködő autó esetében a következő évtizedekben a műszaki problémák és jogi kérdések megoldásánál lényegesen nagyobb feladat áll előttünk. Újra kell definiálnunk ember és gép viszonyát, de fel kell vetnünk a felelősséggel, a toleranciával és az elvárásainkkal kapcsolatos kérdéseket is – fogalmazott Frank Rinderknecht, a Rinspeed vezetője.

Gép és ember találkozása

A cég, amely 24 technológiai partnerrel együttműködve dolgozik a jövő közlekedési eszközének tökéletesítésén, viszonylag terjedelmes videóban festi fel, mennyire többről van itt szó, mint cserélgethető vezetői pozícióról.

Kiemelt Partnereink