Trend A német közlekedési miniszter tisztítja az utat az automata parkolás előtt

A német közlekedési miniszter tisztítja az utat az automata parkolás előtt

autopro.hu/B.B. | 2016.09.14 09:20

A német közlekedési miniszter tisztítja az utat az automata parkolás előtt

Alexander Dobrindt szinte már az autonóm közlekedés egyik úttörőjének számít a döntéshozók között, egy törvénytervezet segítségével most a parkolás terhét venné le a sofőrök válláról.

Hirdetés

Legalizálná a sofőr nélküli parkolást a „kis sebességű területeken”, vagyis a parkolóházakban a német közlekedési miniszter. Ez az egyik legjelentősebb újítása annak a törvényjavaslatnak, melyet Alexander Dobrindt támogatásával az önvezető technológiák németországi előmozdítása érdekében nyújtottak be a napokban.

A tervezetben természetesen részletesen szabályoznák, milyen feltételek teljesülése mellett utasíthatnák önálló parkolásra autóikat a sofőrök – többek között az autót továbbra sem lehetne teljesen magára hagyni a művelet során, valamint a beavatkozás lehetőségét is fenn kell tartani.

Az elfogadásra váró új szabályozás az autonóm gépekkel kapcsolatos felelősség témakörét is jobban körüljárná, az esetleges vizsgálatok és nyomozások során a legnagyobb könnyítést a feketedoboz bevezetése lenne. A készülék által rögzített adatokhoz, melyeket három évig meg kellene őrizni, igény szerint a rendőrség is hozzáférhetne.

A tervek szerint létrehoznának egy etikai bizottságot is. Ez a szakérői testület az szoftverfejlesztők által követendő irányelveket dolgozna ki, melyek meghatároznák, hogyan kell reagálniuk egyes veszélyhelyzetekre a vezető nélküli autóknak.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink