Trend A Google önjárója már a mentőt is felismeri

A Google önjárója már a mentőt is felismeri

autopro.hu/B.B. | 2016.09.14 06:30

A Google önjárója már a mentőt is felismeri

Ez a pillanat is elérkezett: míg néhány sofőrnek sajnos nem evidens, hogy szirénát hallva félre kell húzódni, a techóriás autójának mostantól ez már természetes.

Hirdetés

Az emberek nélkül működő autók világának egyik komoly problémáját oldotta meg a Google: mostantól nem kérdés, hogy az autonóm járművek hogyan engednek utat a megkülönböztető jelzéssel közlekedő társaiknak.

Mivel a mentő-, rendőr- vagy épp tűzoltóautók feltűnése minden, csak nem menetrendszerű, amíg a közlekedésben nem valósul meg a szinte mindenre kiterjedő V2V (gépek közti kommunikáció), a legokosabb önvezető kocsiknak is vizuálisan kell észlelnie a szirénázó gépeket. A Google szeptember elején bemutatott szabadalma pontosan ezen az elven működik, hiszen figyel a villogó kék és piros színekre. A szoftverek természetesen képesek megkülönböztetni a közlekedési lámpák piros jelzését a mentőkétől, utóbbira reagálva pedig lehúzódva teret engednek a segíteni sietőknek, írja az autoblog.com.

Természetesen a távlati cél továbbra is az, hogy a személyautók a navigáció, a gyorsítás, fékezés és kormányzás adatait megosszák a megkülönböztető jelzéssel haladókkal.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink