Techtogether Összetéveszthetetlen stílusra esküszik a fiatal Audi-dizájner

Összetéveszthetetlen stílusra esküszik a fiatal Audi-dizájner

Pardavi Mariann | 2016.02.25 08:51

Összetéveszthetetlen stílusra esküszik a fiatal Audi-dizájner

Alig múlt harminc, de olyan nagyszabású projektekhez adta már a nevét, mint a négykarikások elektromos tanulmányautója. Dániel Tünde szerint jó tervező és nem jó tervező létezik, nem az számít, hogy nő vagy férfi az illető. Az Audi ingolstadti tervezőirodájából jelentjük.

Hirdetés

– Lassan egy éve dolgozol a stúdióban. Hogyan kerültél ide?
– A diplomám megszerzése után lehetőségem nyílt munkát kapni a Volkswagennél. Az Audi, mint márka mindig is közel állt a szívemhez innovatív technológiája és filozófiája miatt. Fiatal tervezőként új tapasztalatokat szerettem volna szerezni új környezetben. Az Audi Exterior Designstúdiójában, Ingolstadtban erre lehetőségem is nyílik. A tervezőiroda exterior, azaz a karosszériarészlegén dolgozom. A feladatom a részletekért felelős teamen belül a felnik tervezése, ahol nagyon kreatív a csapat.

Dániel Tünde

– Nemrég az a megtiszteltetés ért, hogy részt vehették az Audi tanulmányautójának megtervezésében, melyet a márka Frankfurti Autószalonon mutatott be. Milyen feladatod volt ebben?
– Miután csatlakoztam az Audi design csapatához, az első porejktem az e-tron quattro tanulmányautó volt. Az én feladatom a kerekek formai kialakítását tette ki. Ez a jármű a márka csúcstechnológiájával felszerelt elektromos SUV.

– Hogyan zajlik egy ilyen speciális autó megtervezése?
– Mint minden tervezési folyamat ez is először rajzolással, új ötletek és formák kitalálásával kezdődik. Az első kézi rajzok után a jobb vizualizáció érdekében számítógépes rajzot is készítek, majd ezt követően a 3D modellezés következik szintén számítógépen. Ez azért fontos, hogy jobban megértsük az általunk kialakított komplex formákat és tónusokat. Amikor a stúdióban kiválasztjuk a véglegesnek szánt designt, elkezdjük a gyártás alapjául szolgáló 3D modell kidolgozását.

Audi h-tron quattro Concept (fotó: tundedaniel.blogspot.hu)

– Mivel telik egy napod a stúdióban?
– A napomat új ötletek tervezése tölti ki. A kollégáimmal mindig az éppen aktuális projekteken dolgozunk, de természetesen a prezentációk és egyeztető meetingek a munkánk szerves része.

– Melyik sikeredre vagy a legbüszkébb?

– Az e-tron quattro volt az első Audi showcar, amin dolgoztam. Büszke vagyok a Detroitban debütált h-tron quattróra is, ami a legutóbbi, nyilvánosságot kapott felnitervem. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy lehetőségem nyílt egy ilyen innovatív és izgalmas projekteken dolgozni.

VW Passat tervrajzai (forrás: tundedaniel.blogspot.hu)

– Formatervezőként végeztél 2011-ben. Hogy látod, kaptál az intézménytől elég tudást vagy önmagad fejlesztésének eredménye a jelenlegi sikered?
– Úgy gondolom, hogy mindkettő. Budapesten, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen szereztem a diplomámat. Formatervezés szakon kezdtem a tanulmányaimat, bár azt mindig is tudtam, hogy autókkal szeretnék foglalkozni, viszont a járműtervezéssel – mint szakmával – az egyetemen ismerkedtem meg. Lehetőségem nyílt izgalmas és nagyszabású projektekben részt vennem az autótervezés területén, mivel az egyik legnagyobb prémiummárka, a Mercedes-Benz támogatja az intézményt. Ez természetesen óriási előny, ám ha az emberben nincs meg a kitartás és a kreativitás, akkor nem tud versenyben maradni azzal a rengeteg, a világ minden tájáról érkező új tervezővel, akik az autóiparban akarnak érvényesülni.

Audi e-tron quattro concept (fotó: tundedaniel.blogspot.hu)

– A járműipar ma még tipikusan férfiak uralta terület. Mennyire érzed ezt a mindennapokban?
– Véleményem szerint jó tervező és nem jó tervező létezik, nem számít, hogy nő vagy férfi az illető. A legfontosabb, hogy az embernek sajátos, összetéveszthetetlen stílusa és kreativitása legyen. Nagyon szeretem a munkámat! A célom tervezőként az, hogy mindig megpróbáljak ikonikus dolgokat létrehozni, melyeket talán a jövő generációi is értékelnek majd. Nagyon szerencsés helyzetben vagyok, mert a munkám – a design és az autók – egyben a hobbim is. A kreatív területen való munka pedig mindig új inspirációkkal tölt fel.

– Milyen szakmai terveid vannak?
– Imádom az autókat, tehát mindenképpen szeretnék ezen a területen dolgozni a későbbiekben is!

Kiemelt Partnereink