Autopro Blog Óvakodjunk az önéletrajzok turbózóitól!

Óvakodjunk az önéletrajzok turbózóitól!

Petis László | 2015.06.10 15:19

Óvakodjunk az önéletrajzok turbózóitól!

10 évvel ezelőtthöz képest ma szinte minden lehetőség, támogatás adott mindenki számára, de a küzdést és az alázatot hiányolom.

Hirdetés

Amikor még egyetemistaként elkezdtem az öntevékeny munkát, közel sem volt ennyire divat a spin-off, a start-up, sőt, voltak olyan vélekedések, hogy akinek saját ötletei vannak, az kerüljön minél messzebb a szó hétköznapi értelmében vett oktatástól – nehogy megfertőződjön. Sajnos sokkal előbb futhatott az ember fia/lánya elutasításba, mint támogatásba, emiatt és további tényezők okán nagyon kellett küzdeni, hogy felszínen maradjunk.

Azt gondolom, ha el akarsz érni valamit, akkor érdemes minden nap “meghalni” a pályán, azért, amit teszel, legyen ez a legapróbb dolog. Csak így lehet hosszú távon, emelt fővel előre jutni, egyszerűen csak így van értelme. Nyitottnak kell lenned, és minden nap el kell tudni merülni a szakterületedben, figyelve az újdonságokat, a híreket, a lehetőségeket...

Egész éjszaka szereltek, hogy el tudjanak indulni a versenyen - ALTrace Győr 2013

Az elmúlt 10 évben résztvevője, követője voltam a különböző járműépítő csapatok alakulásának. Bár több csapat is 30-40 főből áll (amit már önmagában összefogni, vezetni se egyszerű), valójában egy versenyen nem ritkán csak a tagok nagyjából negyede van jelen. Pedig az a mérnök, aki akár egyetlen csavart is tervezett, vagy az a marketinges, aki egy bejegyzést megírt, részese a nagy egésznek. Aki alkotott, létrehozott valamit, és mindezt szívből csinálja, annak ott van a helye minden versenyen, hogy működés közben láthassa munkájának eredményét, egyben a továbbfejlesztés lehetőségét.

Mobil híd engedélyeztetése MindMap - részlet

Óvakodjunk az “önéletrajz turbózóktól”, akiktől csak felhígulnának a versenyek, legyen szó mérnök, gazdász, marketing, logisztikus, mechatronika hallgatóról! „Nem tudom. Sose csináltam.” – az ilyen mondatoktól kifutok a világból. Ha mindent tudnánk, sose gondolkoznánk megoldásokon, így semmilyen új termék, folyamat, gondolat nem születne meg.

Verseny közbeni javítás a boxban - ALTrace Győr 2013

Ha valaki nyitott, bátor és kitartó, akkor olyan képességeket tud elsajátítani, amiket a könyvekből nem lehet megtanulni. Emlékszem, a mobil közforgalmú gyaloghíd engedélyeztetési folyamatát csak úgy tudtam alaposan megismerni, hogy szisztematikusan egyeztettem minden érintettel, utánaolvastam, teljesen beleástam magam a témába.

Ha csinálunk valamit, csináljuk rendesen! Alázattal, küzdelemmel és kitartással.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink