Autopro Blog Szabad-e csinosnak lennie egy mérnöknek?

Szabad-e csinosnak lennie egy mérnöknek?

Gégény István | 2015.08.06 11:03

Szabad-e csinosnak lennie egy mérnöknek?

Egy cég álláshirdetés útján akart új kollégákat toborozni, a szöveg mellé egyik munkatársuk fotóját is mellékelték, „mérnök” felirattal. Nem kellett volna. Nem kellett volna?

Hirdetés

Szegény férfi mérnökök most aztán foghatják a fejüket, miután a Techtogether blog sokadik bejegyzésében foglalkozunk a nők és a mérnöki pálya kapcsolatával. Szó nincs túlzó feminizmusról részünkről, egyszerűen úgy tapasztaljuk, igenis létezik az a ledöntendő korlát – a tudomány üvegplafonnak nevezi –, ami elhiteti a társadalommal, hogy egy nő nem állná meg a helyét vezetőként, mérnökként, merthogy azok egyértelműen férfias pozíciók. Szerintünk ez téves gondolkodás, szívesen rámutatunk, akár több alkalommal is.

A lavinát elindító hirdetés

Isis Anchalee-nek is sikerült rámutatnia a problémára, akaratán kívül. A fiatal mérnök egy amerikai vállaltnál dolgozik, és úgy gondolta, miért ne adná az arcát egy álláshirdetéshez. „Nagyszerű a csapatom, Mindenki okos, kreatív, jó fej.” Nem ez a szöveg verte ki aztán a biztosítékot a közvélemény előtt, hanem az a tény, hogy mindezt egy csinos ifjú hölgy állítja, mérnökként.

Csinos és mérnök – ilyen párosítás nem létezik, legalábbis nem illik léteznie. A mérnök lehet kreatív, okos, jó fej, de mindenképpen nadrágot visel, inggel párosítva, és ha nem is a világ legizmosabb embercsoportját értjük alatta, feltétlenül valami férfiasra gondolunk a mérnök kifejezést megemlítve. Legalábbis ez tükröződik a közösségi médián átáramló kommenthalmokból, amelyekre aztán Isis is kénytelen volt reagálni. – Vannak, akik úgy gondolják, nem a megfelelő képet sugárzom. Mások szerint hihetetlen, hogy így nézne ki egy női mérnök. Van egy hírem: ez semmiképpen nem arról szól, hogy miként néz ki egy női mérnök. Ez csak én vagyok, egy példa – próbálta helyre tenni a dolgokat a mérnök, aki nő.

Űrmérnőkök

A helyrerakásban Isis Anchalee segítségére siettek sorstársai, a Nemzetközi Űrállomás amerikai repülésirányító egységének hölgytagjai szinte rá sem fértek a világhálón publikált csoportképre, ahogy például a Microsoft mérnökei is beálltak a sorba.

Női mérnökök nélkül nem fejlődne a Windows sem

Mi örülnénk a legjobban, ha nem az lenne téma, hogyan néz ki egy mérnök, inkább arról írhatnánk minél többször, hogy milyen nagyszerű eredményeket érnek el ezek a szakemberek munkájuk során.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink