Autopro Blog Moin Deutschland – gyakornokként Németországban

Moin Deutschland – gyakornokként Németországban

Agócs Csilla | 2015.08.25 12:12

Moin Deutschland – gyakornokként Németországban

A mérnöki kihívások után menedzseri feladatokra vágytam, mert így teljesebb képet kaphatok a munkafolyamatokról. Pozitívan csalódtam a távolságtartónak gondolt németekben.

Hirdetés

Júniusban költöztem ki Németországba 5 hónapra. Eddig Magyarországon kizárólag német anyavállalatú cégeknél szereztem tapasztalatot, nem igazán találok jelentős különbségeket a német és magyar vállalatok között.

Mivel vegyészmérnöknek tanulok, leendő analitikusként nagyon fontos számomra, hogy az anyagok mennyiségét pontosan meghatározzam, illetve kimutassam különböző elemek jelenlétét. A meghatározás során a precizitás nagyon fontos, ezt mérnök-gyakornokként a német tulajdonú magyarországi cégeknél remekül tudtam gyakorolni, nem hiába emlegetik a „német precizitást“. Akár többször is elvégeztük ugyanazt a mérést, vagy utánakérdeztünk egy-két dolognak, ha nem vagyunk biztosak benne, hogy elkerüljük a hibákat.

Frankfurtban

Németországban projektmenedzser gyakornokként dolgozom egy telekommunikációval foglalkozó cégnél. Ezt nem érzem váltásnak a mérnöki tevékenységhez képest, inkább folytatom, hogy párhuzamosan több dolgot is csinálok. A mérnökség mellett mindig is szerettem menedzsment területekkel foglalkozni – erre jó lehetőséget kínált a BME Formula Racing Team és a BME Motostudent Team. Úgy érzem, nagyobb rálátást kapok a különböző folyamatokra, ha menedzserként is részese vagyok valaminek, nem csupán mérnökként.

Az idegen nyelvi környezet eleinte nehézséget jelentett a munka során, azonban gyorsan belejöttem, mivel korábban tanultam már németül. A legutóbbi őszi félév során tudományos dolgozatot is írtam német nyelven a BME FRT versenyautóról, a munkámmal első helyezést értem el.

Idekint nagyon segítőkész mindenki. Természetesen otthon is sok segítséget kaptam, de külön figyeltem, hogy más anyanyelvű gyakornokként hogyan viszonyulnak hozzám. Mindenki kedves, rengeteg közös programot szervezünk, a délutánjainkat is szívesen töltjük együtt. Ezt azért is hangsúlyozom, mivel a németekről mindenkinek az jut eszébe először, hogy milyen merevek és távolságtartóak, főleg a külföldről érkezőkkel szemben. A címben is erre a közvetlenségre utalok, hiszen itt, Észak-Németországban „Moin” köszöntéssel üdvözöljük egymást rendszeresen, reggelente gyakran fél óráig is eltart a moin-ozás.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink