Autopro Blog El kell tudni adni magunkat

El kell tudni adni magunkat

Tóth Miklós | 2015.04.17 13:34

El kell tudni adni magunkat

A napokban beszélgettem egy CAD szoftvercég hazai vezetőjével arról, hogy a hallgatói csapatok tagjai az átlagosnál nagyobb arányban kezdenek saját vállalkozásba. Már régebben is hallottam nagyon sok példáról, így teljesen biztos voltam benne, hogy ez nem lehet véletlen.

Hirdetés

Fél éve én is vállalkozásba kezdtem harmadmagammal. Egy ilyen szervezet felépítésének folyamata nagyban hasonlít egy hallgatói csapat kialakításához. Akik képesek utóbbit összehozni, olyan tudásra tesznek szert, amit hiába keresnénk az előadásokon – és most nem is csak a mérnöki karokra gondolok. Egyik tanárom úgy fogalmazott: lehet, hogy megtanulunk remek gépeket tervezni, de az egyetem még arra sem készít fel, hogyan valljuk be az adónkat. Persze nem hibáztatom az egyetemet, mert ez nem az a tudás, amit ott kell megszerezni. De már hallom is a kérdést: akkor hol?

Azt is megfigyeltem még, hogy az említett vállalkozások tevékenysége nem merül ki egy adott csapat tevékenységi körében. Ez szerintem azért van, mert onnantól, ha az ember megtanulja, hogyan kell komplex feladatokat megoldani, sokkal inkább szeretné az egészet kezelni, mint hogy egy speciális területen maradjon. Innentől mindegy, miről van szó. Nem kell mást tenni a probléma megoldásához, csak készíteni egy tervet, és e mentén előre haladni, aktívan igénybe vév a humán és egyéb erőforrásokat. Közben pedig folyamatosan el kell tudni adni magunkat.

Így néz ki egy érett "paradicsom"

A csapatunkkal mi is néhol azzal az erős marketing szöveggel megyünk oda egy céghez, hogy azért is érdemes minket támogatniuk, mert belőlünk később számukra értékes munkaerő válik. Ez azonban aligha igaz minden esetben, közvetlen formában. Viszont ismeretes, hogy a kkv szektor fontos pillére nemcsak a gazdaságnak, de az óriáscégeknek is. Ezért még azt is el tudom képzelni, hogy egy egykori csapattag egy volt szponzornál néhány év(tized) elteltével nem munkaerőként, hanem beszállítóként jelenik meg. Persze ilyeneket képtelenség előre látni, ezért is maradunk meggyőző előadásainkban inkább a szokásos szövegeknél.

Mivel a Techtogether blog most indult be, egyelőre nem mennék bele mélyebben egyik részkérdésbe sem. Ezt talán megteszik a kommentelők, vagy egy későbbi írásomban kitérek rájuk. Első bejegyzésem lényege, hogy rámutassak: a Paradicsom Csapat számomra sokkal több, mint egy hely, ahol mérnöki gyakorlatot szereztem. Inkább egy olyan team, ahol mérnökvállalkozóvá váltam.

Kiemelt Partnereink